Menedék - Emberi Jogi Nevelési Központ

TémakörSzociális kohézió, gyermek- és egészségvédelem
Szervezet neveAz emberség erejével - CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány
Levelezési címPécs
Telefon06302762047
E-mailemberseg@irj.hu
Honlapwww.emberseg.hu
ProjektfelelősNyirati András
Projekt időszaka2009-08-01 ... 2010-07-31
Támogatás összege13632 EUR

Konkrét cél:

A Menedék projekt célja a tolerancia és a társadalmi befogadás erősítése fiatalok között, az emberi jogi nevelés eszközével. Saját fejlesztésű, az emberi jogi nevelésben felhasználható játékok készítése.

 

Célcsoportok:

Gyermek és ifjúsági korosztály, 6-30 év között. A helyhez kötött programok célcsoportja a pécsi és környékbeli fiatalok, a webrádió és a tanulmányi verseny célcsoportja országos.

 

A klubok célcsoportja 15 fő, az Emberi Jogi Nevelési Központ célcsoportja hetente 3 osztály (75 fiatal/hét), a Tudástár felhasználói 100 fő intézményenként, a Jogok harcosai vetélkedő résztvevői 15 csapat (45 fő plusz felkészítő tanárok).

 

Tevékenységek

1. Emberi Jogi Nevelési Központ megteremtése, amely helyet ad a képzéseknek, kluboknak, valamint emberi jogi játszóháznak, ahol fogadni tudjuk az osztályokat saját játékainkkal.

 

A játszóház tematikáinak kialakítása a közösségfejlesztés, előítéletek és diszkrimináció, emberi jogok, az egyén és a közösség jogainak ütközése, homofóbia, rasszizmus, esélyegyenlőség, szegénység területén és ehhez saját fejlesztésű játékok kialakítása

 

2. Két ifjúsági közösség, a „Menedék" webrádió és a „Legózz az emberi jogokért" klub létrehozása. A rádió ifjúsági témákkal foglalkozik, zenéi között fiatal, lemez nélküli előadók kapnak helyet. A műsorokat honlapunkról lehet letölteni. A rádió egy rendszeres heti klubfoglalkozás.

A legós klub célja, hogy a hátrányos megkülönböztetés témájában dolgozzunk, képregényeket alkotva, amelyek egy diszkriminációs helyzetet mutatnak be. Az elkészült képregényekből kiadványt állítunk össze, amelyet oktatási segédanyagként lehet használni. A jól sikerült anyagokat bemutatjuk Pécs közterein is.

 

3. „Tudástár" létrehozása, ami egy ingyenesen használható információs pont, ahol vizuális anyagok vannak az emberi jogokról, játékok, valamint egy rendszeresen frissített információs törzs ifjúsági programokról. Kihelyezésre kerül egy általános és egy középiskolában, egy ifjúsági irodában, egy lakásotthonban és a Menedékben, és készül egy az utazó helyszínünkre is.

 

4. Jogok harcosai" névre hallgató több fordulós emberi jogi tanulmányi verseny. Intézményes, iskolai keretek között teremt közösséget, azáltal, hogy csapatoknak kell együtt dolgozni több hónapon keresztül, egy célért. A cél pedig az, hogy megnyerjék a versenyt, aminek viszont a döntő feladata, hogy megtervezzenek egy emberi jogi projektet, amelyet meg tudnak valósítani a következő tanévben az intézményükben

 

Eredmények


Emberi Jogi Nevelési Központ megteremtése


A projekt eredetileg tervezett helyszíne, a szomszédok ellenállása miatt nem volt megfelelő. Az új helyszín megtalálása időbe telt, ám így utólag elmondható, hogy jól jártak, hiszen a Menedék otthonra lelt a Zenész Ifjúgái OtthoN-ban. A volt iskolaépületet az Intermagyar Kulturális Egyesület üzemelteti, helyet adva próbatermeknek, demó stúdiónak, szórakozóhelynek és most már a Menedéknek. A felújítás ekkor még pénz hiányában nem kezdődhetett el, források után kellett nézniük. Október 9.-én került sor az első nyílt rendezvényre a Zenész Ifjúsági OtthoN-ban. Az összegyűlt adományokból ki tudták javítani a tetőt és a Menedék is bemutatkozott. A rendezvény ideje alatt teázóként működtek, ahol közben emberi jogi témájú kisfilmeket vetítettek. Ezután legközelebb decemberben nyitottak ki két alkalommal, még a felújítás előtt, először az Ember7 programsorozatban adtak helyet egy műhelynek az önkéntességről, majd pedig szilveszterkor a „szokásos" teaházzal.

 


Menedék EJNK tematika


Szeptember közepén egy 4 fős munkacsoport elkészítette a Menedék EJNK foglalkozásainak tematikáját. Ebben 3 foglalkozás kapott első körben helyett: Emberi joi kaszinó, Lehetőségek városa, Jogok harcosai. Ezt kiegészítették iskolai foglalkozás modulokkal, ezáltal összefoglalták nevelési kínálatukat. Az elkészült tematikát a baranya megyei Esélyek Házával közösen szervezett szakmai napon mutatták be.

 

Műhelyfoglalkozások


Az elkészült Menedék EJNK tematika alapján, foglalkozást tartottak az előítéletek témájában a pécsi Bánki Donát Általános Iskolában. A hatodik évfolyam mindkét osztálya igényelt 3x90 percet. Ezzel szinte egyidőben az Apáczai Nevelési Központ 10. évfolyamos angolos osztálya számára is vezettek foglalkozást az emberi jogokról, két alkalommal.

Sikerült nyitniuk az egyetemisták felé is, leginkább promóciós és önkéntes toborzó célból. A PTE Pszichológia Intézetének első éves hallgatóinak szerveztek 3 párhuzamos műhely foglalkozást, amelyben bemutatták az emberi jogi kaszinót, a legó képregény készítést és az előítéletek kapcsán néhány gyakorlatot. Szinte az összes résztvevő hallgató feliratkozott hírlevelükre és azóta az egyik résztvevő önkéntesként segít a Menedék ifjúsági klubban. A legó képregény készítést ki lehetett próbálni az FSZH-MOISZ országos évzáró rendezvényén is.

Jártak a Kodály és Deák Gimnáziumokban több osztálynál, valamint a Hajnóczy kollégium egyik tagyegységében is. A Menedék foglalkozását emellett meghívták Alsómocsoládra, így a helyi fiataloknak csináltak emberi jogi képzést. Emellett további bemutatókat szerveztek a Menedékről, járt náluk egy csoport ifjúsági munkás Zalaegerszegről, a Robert Bosch Alapítványon keresztül egy német csoport, valamint újra jártak a PTE-n, most a szociális munkás hallgatóknál is. Voltak a Zöfi által szervezett Öko-napon az egyetmen, bemutatták a játékokat a megyénkben dolgozó ifjúsági szakembereknek, egy képzésük off programjaként, valamint a Kethanipe Egyesület Szent György napi cigány kulturális fesztiválján is részt vettek.

Az alapítvány önkéntesei a Menedékben készültek fel a nyári fesztiválos kitelepülésekre és további játékok is elkészültek. Az Ifjúsági Szakma Országos Találkozóján a kreativitás témájában vezettek workshopot.

 

Élő könyvtár
Módszertani kínálatuk további bővítése érdekében megkeresték a Budapesti Európai Ifjúsági Központot és egy közös pécsi élő könyvtár szervezésébe fogtak.

 

ZION rendezvények
A Menedék adott helyet az Együtt Baranya Ifjúságáért program, fiatal tehetségeket bemutató kiállításának. A Menedék szervezésével, vagy közreműködésével több program is zajlott ZION-ban. Szerveztek egy mini fesztivált az Antirasszista világnapon, az Önkéntesek napján segítettek egy újabb terem felújításában ZION-ban és a pécsi Critical Mass felvonulás végpontja is ZION lett. Az egyetem Társadalmi Befogadás Szakkollégiumával közösen elhozták a Menedékbe a Melegség és megismerés programot.

 

Színezők - képzés és stáb
Október második felében sikerült megvalósítani egy képzést azon önkénteseik számára, akik a Menedékben fognak dolgozni. Létrehoztak egy 10 fős stábot, akik az ifjúsági klubokat és a műhelyfoglalkozásokat fogják vezetni. A kortárs képzőkkel rendszeres stábot tartottak 2 hetente, ahol emberi jogi témák feldolgozásával, új gyakorlatok kipróbálásával készültek a Menedék EJNK foglalkozásaira.

 

Számítógépes alapú tudástár (gyűjtemény)

Elkezdődött a Tudástár ötletének, tervekké alakítása. Sok időbe telt még kitaláltak egy olyan felépítést, ami a 3 fős fejlesztő csapat minden tagjának tetszett.

 

Jogok harcosai


Az emberi jogi tanulmányi vetélkedőt márciusban hirdették meg. Az első feladatlapot 16 csapat küldte vissza, az emberi jogi esszét 13 csapat készítette el, a saját kérdőíves kutatást pedig 11 csapat végezte el az iskolájában és elkészült 10 emberi jogi témájú kisfilm. A 2 napos döntőn 10 csapat vett részt, a közösségfejlesztő játékok után legó képregényeket készítettek, majd kipróbálták szerencséjüket az emberi jogi kaszinóban, végül projekt ötleteket dolgoztak ki a résztvevők. A zsűri végül 4 projekt támogatásáról döntött, de minden csapat számára jelöltek ki mentorokat, akik segítenek az ötletek megvalósításában az ősz folyamán.

A program sikerén felbuzdulva pályázatot nyújtottak be, amelyet meg is nyertek, így ősszel ismét lesz Jogok harcosai, immár partner szervezetekkel, 5 nagyobb városban. A résztvevők a szünetekben kipróbálhatták a Tudástárat a Menedékben. A döntőben készült 3 legjobb legó képregényből poszter készült, amit kihelyeztek ifjúsági irodákban, szórakozóhelyen.

 

Nyilvánosság

back »