A mi családunk története

TémakörKulturális örökségvédelem
Szervezet neveIRKA Irodalmi Filmszerzők Egyesülete
Levelezési cím
Telefon+36-20-368-2111
E-mailirkaegylet@gmail.com
Honlap-
ProjektfelelősKóródy Ildikó
Projekt időszaka2010-02-15 ... 2010-12-15
Támogatás összege20000 EUR

blahh

A projekt célja, hogy különböző nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozó gyerekek és fiatalok családtörténeteinek feldolgozásával és bemutatásával megismertesse a magyarországi kisebbségek kultúráját, történetét, örökségét és ez által csökkentse a társadalmi előítéleteket, sztereotípiákat.

 

Közvetlen célcsoport:

 

Közvetett célcsoport:

 

Tevékenységek:

_____________________________________________________________________________________

A projekt fő célja egy tábor szervezése volt, ahol az Irka Egyesület meseíró pályázatán nyertes gyermekek vehettek részt. A verseny és a hozzá kapcsolódó tábor célja a társadalmi előítéletek és sztereotípiák csökkentése volt az által, hogy a hallgatóság megismerje a Magyarországon élő kisebbségek kultúráját a családjaik történetének bemutatása segítségével.

Az Irka Egyesület egy felhívást tett közre egy versenyre „A mi családunk története" címmel, amelyre személyes történeteket és legendákat várt és ezek közül nyolcvanat választott ki. A zsűri olyan neves hazai szakmabeliekből állt, mint Szakonyi Károly Kossuth díjas, Kóródy Ildikó Balázs Béla díjas és Dr Nagy András József Attila díjas írók.

A zsűri 20 nyertest választott ki, akik részt vehettek egy 10 napos történetíró táboron. Ezek a gyermekek mind magyar anyanyelvű, ám valamely magyarországi kisebbséghez tartozók voltak. A történeteik leginkább a kirekesztettségről a sokszínűség elutasításáról és a magányról szóltak, a kisebbségi léthez kapcsolódóan. A tábor segített a gyermekeknek megoldani a problémáikat, kiengedni a belső feszültségeket az által, hogy megbeszélték egymással a személyes tapasztalataikat.

Az oktatók és a pszichológusok megpróbálták hangsúlyozni a kisebbségi lét előnyeit és rávilágítani a résztvevők számára, hogy ebből hogyan tudnak maguknak ebből profitálni - a személyes pozitív hozzáállás kialakításával.

A tábor eredményeképpen egy 12 órás dokumentumfilm is elkészült, amely a táborlakók történeteit és mindennapi életét mutatja be. A filmet a Duna TV fogja bemutatni, köszönhetően a támogatott szervezet és a csatorna régóta tartó jó együttműködésének.

back »