A Mecsek természeti és kulturális örökségének védelme egykor és ma

TémakörKulturális örökségvédelem
Szervezet neveDél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület
Levelezési cím
Telefon72 310 165, 72 510 041
E-mailpastoral27@gmail.com
ProjektfelelősPásztor Andrea
Projekt időszaka2010-03-10 ... 2010-12-31
Támogatás összege14334 EUR

blahh

A projekt célja: 

A Mecsek természeti és kulturális örökségének széleskörű megismertetése, tudatosítása, a mecseki természeti örökség, valamint az elpusztult és még meglévő kulturális létesítmények feltérképezése, azok leírása, a róluk fellelhető adatok összegyűjtése az egykori Mecsek Egyesület évkönyveinek, kiadványainak valamint az Idegenforgalmi Hivatal múzeumban őrzött dokumentumainak közzététele, által. További cél naprakésszé formálni és a társadalom felé közvetíteni a Mecsek aktuális állapotával, a rongálásokkal, szennyezésekkel, valamint a pozitív eredményekkel kapcsolatos helyzetjelentéseket.

Közvetlen célcsoport:

Közvetett célcsoportok:

Tevékenységek:

     _____________________________________________________________________________

A projekt fő célja a mecseki térség természeti és kulturális értékeinek bemutatása volt a már elpusztult, illetve még meg lévő kulturális örökségek felkutatásával, adatgyűjtéssel régi évkönyvekből és a helyi turisztikai hivatal múzeumából. Ezen kívül elkészült egy összegzés a mecseki természeti és kulturális örökség állapotáról (környezet, menedékházak, emlékhelyek stb.).

A célok elérése érdekében a támogatott újra kiadta az 1939-ben készült turista térkép és idegenforgalmi kalauz korszerűsített változatát. Ezen térképre alapozva a szervezet 3 utat indított a Mecsekben, hogy összeszedjék a már említett értékekről az információkat. Az utak másik célja az épített örökség eredeti állapotának visszaállítása volt. Az utakat a támogatott, a Mecsekért Egyesület és egy helyi múzeum szervezte, 106 személy részvételével. Az utak célja az állagmegóvás volt, azaz a turistajelzések újrafestése és az épületek karbantartása.

Az utakról készült összefoglaló írásokat a honlapon lehet megtekinteni, amelynek fejlesztése szintén a projekt keretein belül valósult meg. Ugyanezen a lapon található egy interaktív térkép a helyszínek rövid leírásával, fotókkal és rövidfilmekkel.

A projekt lezárása után a Mecsekért Egyesület vállalta a honlap karbantartását, ahogyan az együttműködési megállapodásban is rögzítve volt. Ezen kívül a regisztrált felhasználók feltölthetik saját képeiket és információikat ezen örökségekről. A fórum moderálási feladatait a támogatott szervezet végzi.

Az utak mellett a szervezet felhívást adott közre társasjátékok és gyermekeknek szóló filmek elkészítésére, hogy ezek által is növekedjen a mecseki értékek ismerete.

A támogatott szervezet egy vándorkiállítást is létrehozott 5 iskolában és más fiatalok által látogatott helyszíneken, „Egyedülálló élmények séta közben a Mecsekben - örökségeink akkor és most" címmel. Az öt kiállítást több mint 2000 ember látogatta meg. A kiállításokhoz kapcsolódva a támogatott szervezet kidolgozott egy múzeum pedagógiai programot 11 helyszínen 249 gyermek részvételével.

Kapcsolódó fájl: NCTA-01_Portfolio.pdf

http://picasaweb.google.hu/kamirob/MTM17#
http://picasaweb.google.com/kamirob/MTM18#
http://picasaweb.google.hu/kamirob/MTM19#
http://groups.google.hu/group/MTM-JPM

Csatolt fájl: NCTA-01_Portfolio.pdf

back »