A mellékvonali vasúthálózat megszüntetés helyett virágzó Eurégiót! / Prosperous Euroregion instead of abolishing the side railway lines!

TémakörKörnyezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neveMagyar Közlekedési Klub Egyesület (Hungarian Traffic Club)
Levelezési cím1465 Budapest, Pf:1676
Telefon06-1-411-0510, 06-1-411-0509, 06-20-522-7485
E-mailsomodi@levego.hu
Honlapwww.mkk.zpok.hu
ProjektfelelősAlmássyné Somodi Mária
Projekt időszaka2008-08-10 ... 2010-08-01
Támogatás összege18642 EUR

blahh

 

A projekt konkrét célja

A vasútvonalak megtartása és a további vasútbezárások megakadályozása a környezetkímélő közlekedés, az esélyegyenlőség és a gazdasági életképesség érdekében.

Ennek érdekében felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy jóvátehetetlen hibát követnek el a vasút megszüntetésével, valamint arra, hogy a települések képesek kitörési pontokat találni ahhoz, hogy a vasút térségi üzemeltetésben tovább működjön, és erősíteni a társadalmi részvételt a vasúti mellékvonalakkal kapcsolatos döntésekben.

Célcsoportok

Közvetlen:

az Ipoly menti települések, amelyek a Balassagyarmat – Ipolytarnóc - Losonc vasútvonal újraindításáért küzdenek a határ mindkét oldalán, önkormányzatok, civil szervezetek, polgármesterek, országgyűlési képviselők, vidéki civil szervezetek képviselői (kb. 120 fő). Vonattal hírlevél olvasói (200+300 fő).

Közvetett:

a vonalbezárásban közvetlen érintett régiók lakossága (200 település 700 ezer lakosa).

 

Tevékenységek és módszerek

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A projekt I-V. negyedévének eseményei, eredményei:

A projekt keretében több demonstrációs vonatozás történt, a januárban megtartott "Bakancsosok a vasútért" túrán több mint 90 fő vett részt.

Egyeztetések és kapcsolatépítés zajlott több önkormányzattal (Kunhegyes, Nagyvisnyó, Szilvásvárad, Szarvas, Kisújszállás stb.). A kisújszállási térségi egyeztető lakossági fórumon való részvétel fontos eredmény, hiszen az idén az RKI Irodák nem adtak lehetőséget nyilvános egyeztetésre, csak a polgármestereket hívták össze titokban. A kisújszállási önkormányzat viszont fórumot hívott össze, és az egyeztetéshez sikerrel járult hozzá az egyesület.

A "Bz nosztalgiával a jövőbe" nevű vonatozó kilométergyűjtő mozgalom igazolófüzete elkészült, terjesztése is zajlik.

Készült egy kétnyelvű (szlovák-magyar) kiadvány (http://www.mkk.zpok.hu/doc/eletet-a-vasutnak.pdf ) és általában is elmondható, hogy az Ipoly-hidak Újáépítéséért Polgári Társulással partnerségben megvalósított projekt a civilek és önkormányzatok; szlovákok és magyarok közti összefogás jó példája.

Egy országos szintű vasúti konferenciát tartottak 80 fő részvételével.

6 vonalszakasz 160 km-ét sikerült megmenteni a tervezett bezárástól a november 9-ig tartó projektidőszak alatt.

A Közlekedési Klub szakmai elismertsége és szervezeti kapcsolatai rengeteget fejlődtek. Sok egyéb között a Vasutas Települések Szövetsége és a Tisza-Tavi fejlesztési Tanács valamint számos önkormányzat és érintett fél szakértőként számít a Klub segítségére.

 

back »