Hatékony állatvédelem a gyakorlatban – komplex program Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett hatóságok, állatorvosok és a lakosság bevonásával / Effective animal protection in practice - complex program in Szabolcs Szatmár Bereg County with the involvement of authorities, veterinarians and citizens

TémakörKörnyezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neveÁllatbarát Alapítvány (Animal Friend Foundation)
Levelezési cím4400 Nyíregyháza Csatorna u. 2. sz.
Telefon42/727-736
E-mailallatbaratalapitvany@gmail.com
Honlapwww.allatbarat.com
ProjektfelelősInántsy Pap Sándor
Projekt időszaka2008-08-01 ... 2010-07-31
Támogatás összege18929 EUR

blahh

A projekt konkrét célja

Állatvédelmi ügyekben gyakori probléma, hogy az illetékes hatóságok nem ismerik a helyes eljárási módokat, és nincs állatvédelmi ügyekben képzett szakemberük. Ugyanakkor a lakosság is tájékozatlan és nem elég aktív az állatvédelem terén. Az állatvédelmi és állattartási problémák mérséklése és megelőzése érdekében ezért fontos az illetékes hatóságok képzése és aktivizálása valamint a lakosság bevonása.

Célcsoportok

Állatvédelmi kérdésekben illetékes hatóságok: rendőrség, állatorvosok, és a megyében lévő 229 önkormányzat állatvédelmi kérdésekben illetékes munkatársa valamint a megye lakossága.

Tevékenységek és módszerek

Az önkormányzatoknál állatvédelmi kérdésekben illetékes munkatársak képzése (bejelentések kivizsgálása, az állatok életkörülményeinek, egészségügyi állapotának feltérképezése, jogorvoslat, állatmentések, kóbor állat probléma és etikus megoldási lehetőségek). Oktatóanyag, DVD film készítése a képzéshez.

Kidolgozásra kerül egy szempontrendszer, amely alapján az önkormányzatok szakszerűen és hatékonyan kezelhetik az állatvédelmi ügyeket társállatok és gazdasági állatok esetében egyaránt.

Önkéntes csoportok létrehozása és megyei szintű kapcsolati háló kiépítése, amelynek segítségével a szervezet munkájának eredményessége megsokszorozódik. Az önkéntesek megismerkednek a gyakorlati állatvédelemmel, és azokkal a feladatokkal, amelyeket helyi szinten, az Állatbarát Alapítvány koordinálásával végeznek majd (állatmentés, bejelentések kivizsgálása stb.)

Kampány a példaértékű állattartás elismerésére. A kiemelkedően felelősségteljes gazdasági és társállattartók megkeresése és jutalmazása elismerő táblával és oklevéllel. Utcai tablókiállítás valamint tanácsadás állatvédelmi kérdésekről.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az I-V. negyedév eseményei, eredményei:


Az Önkéntes Állatvédelmi őrszolgálatban résztvevő önkéntesek képzéséhez elkészült a tematika és a képzési anyag. Összesen 28 önkéntes jelnetkezett, személyes kiképzésük óta ők folyamatosan részt vesznek az alapítvány munkájában.

A térségi önkormányzatokkal is felvették a kapcsolatot eddig 50 jelentkezett a programra.

A példaértékű állatartás ösztönzését szolgáló Állatbarát Gazda kampány felhívására már többen jelentkeztek. A felhívás folyamatos, 2010 tavaszáig lehet rá jelentkezni a következő adatlap kitöltésével:

http://www.allatbarat.com/hu/letoltes

 

Kisfilm: 

http://www.youtube.com/watch?v=kzuXZRzqi40

Néhány médiamegjelenés:

http://www.onkentes.hu/alap.php?inc=hirek&menu_id=10&hirid=2861

http://allatvedo.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=58056

 

back »