Hany Istók / Hany Istók (person from a folk-tale)

TémakörKulturális örökségvédelem
Szervezet neveRábaköz-Hanság Turisztikai Egyesület / Rábaköz-Hanság Touristic Association
Telefon+36 96 240 818
E-mailinfo@hansag.hu
ProjektfelelősMagyar Attila
Projekt időszaka2008-09-01 ... 2010-08-31
Támogatás összege63880 EUR

blahh

A projekt célja

1 A Hany Istók legenda felelevenítése a térség különböző társadalmi szereplőinek bevonásával műhelymunkákba a gyermek korosztálytól az idős korúakig oly módon, hogy minden szereplő a saját szempontjai, nézőpontja alapján dolgozza fel a legenda történelmi, társadalmi, kulturális és ökológiai kontextusát. Ennek alapján programok szervezése.

2  Műhelyek alakítása a téma feldolgozására, melynek eredményeként kész szellemi és tárgyi produktumok születnek: pl. helytörténeti kutatások, kiállítások, környezetvédelmi tanulmányok a fenntartható gazdaság és a környezet viszonyáról, ajándék-, és dísztárgyak, melyek Hany Istók elképzelt alakját formázzák meg.

3  Kerüljenek vissza a műhelymunkák és a közös programok eredményeként a hétköznapi használatba azok a tárgyak, eszközök, amelyeket a természettel harmóniában élő ember készített, gasztronómiai kultúránkba emeljük vissza a tájra jellegzetes ételeket.

4  Ösztönözni és képessé tenni a településeket arra, hogy közösen alakítsák ki a tájegység imázsát, amelynek egyik központi szimbóluma, jelképe Hany Istók személye.

5  Hagyományteremtés, amely a legendára épül, és turisztikai, közösségi programokat biztosít a térség lakosai és az idelátogatók számára.

 

A projekt célcsoportja

Közvetlen

Közvetett

 
Főbb tevékenységek

 1. Települések bevonása, felkeresése, helyi partnerek felkutatása, a projekt céljának bemutatása, együttműködés kialakítása, rögzítése

2. Munkacsoportok alakítása a különböző területeken, munkacsoportok monitorozása, a  munkacsoport üléseken akcióterv kidolgozása

3. Műhelyek alakítása és működtetése

4. Hany Istók fesztivál megszervezése és lebonyolítása

5. Hany Istók emlékhely kialakítása

6. Honlap szerkesztés, fenntartás

7.Hany Istók hagyományos népi kismesterségek termékeinek és a projekt megvalósulása során keletkező egyéb termékeknek bemutató és értékesítési pontjának kialakítása, működtetése

8. A projekthez kapcsolódó PR tevékenységek

____________________________________________________________________________________

A projekt fő célja a „Hany Istók" legendájának felélesztése a régió fejlesztése érdekében, a helyi lakosok és érintettek aktív részvételével. Másik cél a rábaközi régió természeti és kulturális értékeinek helyreállítása a hagyomány és környezettudatosság mindennapi gyakorlatává tételével és a Hany Istók legendáját a terület jelképévé avatni.

A projekt eredményei és tevékenységei:
A támogatott létrehozott 4 munkacsoportot (kultúra, idegenforgalom, program és kommunikáció területén), több mint 50 ember részvételével, hogy felélesszék a legendát a különböző tevékenységek fejlesztő érdekében. Ennek eredményeként 30 megállapodást kötöttek meg iskolákkal, önkormányzatokkal, civil- és üzleti szervezetekkel a projekt során való együttműködés érdekében.
Amint a munkacsoportok elkészítették a cselekvési terveiket, megkezdődött az érdemi munka, amely a Hany Istók legendája köré fonódott.

Hany Istók fesztivál, tehetségkutató program, kézműves foglalkozás stb. Azért, hogy a támogatott kivitelezzen minden programot, kapcsolatokat épített és együttműködött több mint 50 önkormányzattal, civil szervezetekkel és vállalkozókkal. Két nagyszabású program került megrendezésre; a Hany Istók Fesztiválok (2009 júliusa és 2010 júniusa), amelyeken több mint 500 személy vett részt. A fesztiválok alatt a munkacsoportok bemutathatták az elért eredményeiket: kézműves termékeket, színi előadást, Hány Istók ajándéktárgyakat, ételeket. (A Hany Istók pecsenye bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is, mint a világ legnagyobb pecsenyéje). A program részeként egy információs pontot is átadtak, ahol kézműves termékeket és egyéb ajándéktárgyakat (több mint 1500 darab pólót, kulcstartót, bögrét stb.) lehetett megvásárolni. A helyi LEADER csoport ingyen biztosította az információs pont helyét. A támogatott szervezet elindított egy honlapot is, amely bemutatja a programsorozat részleteit is. (www.hanyistok.hu)

A program propaganda tevékenységének köszönhetően a Hany Istók legenda nagyobb ismertségre tett szert a térségben. A turisztikai egyesület létrehozott egy teljes Hany Istók elgondolást és márkát, amely jelen volt minden ajándéktárgyon és más terméken, a program során. A résztvevő személyek (önkormányzatok, helyi lakosok, civilek és vállalkozók) nem csak Hány Istókot alkották meg és népszerűsítették, hanem a környék természeti értékeit is, hiszen a legenda szerint Hány Istókot a helyi lápban fogták ki a XVIII. században. Kapuvár mellett található a Fertő-Hansági Nemzeti Park, ahol a park és a támogatott létrehoztak egy pihenő- és emlékpontot közel a településhez. Ennek fenntartása az egyik fontos feladata a projektnek.

http://www.hanyistok.hu

back »