100 legszegényebb – Kik azok a szegények, és mi közünk van hozzájuk?

Ha van száz leggazdagabb, miért ne beszélhetnénk a száz legszegényebbről. Kik ők? És miért azok, akik? József Attilát idézve „Aki szegény, az a legszegényebb” - anyagi és más értelemben is lehetünk szegények, megfosztottak. A szegénység valójában nem rangsorolható, ugyanakkor a cím jó médiahekknek bizonyult, mivel sokan azt hitték, hogy a 100 legnyomorultabb honfitársunk életébe tudunk majd betekintetni.

A ma is aktuális „100 legszegényebb” című kiadvány 10 fő témakör köré csoportosítva szuggesztív fotókkal, és rövid szöveggel mutatja be a szegénység sokarcú jelenségét a megszokottól kicsit eltérő megvilágításban. Ugyanakkor a kiadvány emberi méltóságukban mutatja be, és közel viszi az olvasókhoz azoknak az embereknek a helyzetét, történeteit, akik első látásra nagyon távolinak tűnnek. 

A kiadvány képanyaga vándorkiállítás formájában járta be az országot, melyet első alkalommal a Gödörben megszervezett könyvbemutatón láthatott a közönség 2009-ben. De a 100 legszegényebbel találkozhattunk a budapesti Blaha Lujza téren megrendezett jojó-flashmobon, a városszerte kiragasztott matricákon, és a közösségi oldalakon is. Számos önkéntes program, kisfilm és egy fiataloknak szóló képzés vitte tovább a projekt szellemiségét.

A program 2009. április 1. – 2010. október 31. között valósult meg az NCTA támogatásával, a beszámoló itt olvasható. 

Az index cikke