HOGYAN HALLASSUK A HANGUNKAT? – AVAGY HOGYAN KÉPVISELJÜK AZ ÉRDEKEINKET, MÁSOK ÉRDEKEIT

Elhiszed, hogy tudsz érdeket érvényesíteni ma Magyarországon új módszerekkel? Kiszolgáltatottnak érzed magad, talán félsz is attól, hogy lakóterületeden hallasd a hangod? Elhiszed, hogy az általad segített csoportok, személyek képesek lehetnek saját érdekeiket képviselni?

Egyre több alulról jövő civil kezdeményezés indul egy fontos társadalmi probléma, ügy megoldására. Ennek érdekében  formális vagy nem formális szerveződések érdekérvényesítő akciókat, kampányokat szerveznek a helyi közösségeikben vagy országos szinten, hogy felhívják a társadalom figyelmét az emberi alapvető jogokra.

 A 2013-2016-os időszakban a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) is hozzájárult több ilyen érdekérvényesítő projekt megvalósulásához, de a jó gyakorlatok elterjedését és megerősödését elősegítendő, most szélesebb kör számára hirdetünk szakmai műhelymunkával egybekötött találkozót. A másfél napos rendezvény célja a különböző kezdeményezések működésének, sikertényezőinek és buktatóinak részletesebb feltárása és bemutatása által az érdekérvényesítési technikák, módszerek elsajátítása. A találkozó nem csak a közvetlen és személyes megismerkedésre, párbeszédre nyújt lehetőséget, de további szakértők bevonásával a legfontosabb kérdések ( Mi az érdekérvényesítés? Hogyan lehet bevonni eredményesen az érintetteket?  Mik az országos és helyi szintű érdekérvényesítés lehetőségei?) körüljárására is.

Ki lesz ott és kit várunk?

Ott lesz

(1) az NCTA 2013-2016-os időszakában támogatott érdekérvényesítő projektek munkatársai, akik röviden bemutatják a programjaikat (Humán Platform, Van Esély Alapítvány - Zöld Pók Alapítvány, Ebony Afrikai Kulturális, Művészeti és Emberi jogi Egyesület, Vakok és Gyengénlátok Csongrád Megyei Egyesülete, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen  Egyesület, Magyar LMBT Szövetség, K-Monitor Közhasznú Egyesület, Történelemtanárok Egylete, Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, Női Érdek Érdekvédelmi Egyesület)

(2) szakértők, akik előadások formájában megválaszolják a sikeres érdekérvényesítéshez kapcsolódó legfontosabb kérdéseket (Dombos Tamás, Miriam Ekiudoko, Zubek Adrienn, Léderer Sándor, Balla Anna Mária, Miklósi László, Tóth Györgyi, Csörgits Hunor, Kovács Ivetta, Paksi Borbála, Juhász Borbála )

(3) A műhelymunkára olyan további civil szervezetek, közösségek képviselőit várjuk, akik a szervezeti ügyeiket, céljaikat, érdekeiket  nem tudják a megfelelő módon, a megfelelő hatékonysággal kommunikálni és kiscsoportos foglakozások keretében ehhez szakmai segítséget kapnak.

Tudnivalók

Helyszín és időpont: Budapest (pontos helyszín szervezés alatt), 2017.január 13. 10h-18h és január 14. 9h-15h

A műhelymunkán való részvétel ingyenes, étkezést biztosítunk, indokolt esetben (csak 50 km-nél nagyobb távolság) szállás-és útiköltség térítés kérhető.

Jelentkezni a https://goo.gl/forms/zkVy5B1wQ3qJWvfC3 címen megadott linken lehet 2017. január 4-ig.

A részvételi létszám a munka intenzitásának érdekében korlátozott. Kérjük, kizárólag a fenti feltételnek megfelelő és aktívan részt venni kívánó érdeklődők jelentkezzenek! A jelentkezéssel együtt szükséges egy max. 1000 karakteres rövid bemutatkozó megküldése is a  regisztrációs lap részeként, amelyben a jelentkező nagy vonalakban bemutatja azt az egy érdekérvényesítő ügyet, amit képviselni akar (vagy az azzal kapcsolatos elképzeléseket). Túljelentkezés esetén előnyt élveznek a korábban jelentkezők, figyelembe vesszük a jelentkező közösségek földrajzi megoszlását és a közösségenkénti résztvevők számát.

További információ: workshop@demnet.org.hu