Jó gyakorlatok

Mit tehetünk a gyűlölet(beszéd) ellen?

Az itt megismerhető jó gyakorlatokat inspirációnak és ösztönzőnek szánjuk a gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet célzó akciókhoz. Igyekeztünk többnyire hazai példákat összegyűjteni, de akad köztük pár külföldi is. Mese, kerékpár, méz, színház, divat, sütemény, jóga, film, piac, jojó – a legváltozatosabb eszközöket használták eddig azok a csoportok, aktivisták és szervezetek, akik nemcsak hisznek abban, hogy a gyűlölet visszaszorítható, de tesznek is érte.

Szeretnél Te is akciót szervezni? Olvasd el kapcsolódó pályázati felhívásunkat!

Ismersz hasonló jó gyakorlatokat? Kérjük, írd meg a jogyakorlat@norvegcivilalap.hu címre!

Imádott és megvert nők – indiai kampány bántalmazott istennőkkel

Indiában, amíg a nők kétharmada válik családon belüli erőszak áldozatává, a hindu vallás istennőit minden férfi tisztelete övezi. Erre az ellentmondásra hívta fel a figyelmet a Save the Children szervezet kampánya, amelyben több istennő – Durga, Szaraszvati, Lakhsmi – hagyományos képeit újrafotózták, és sebesülésnyomokkal, zúzódásokkal, monoklikkal látták el az istennőket. A kampány megosztotta az indiai társadalmat, és heves vitát váltott ki, mivel a meghatározó értékrend ellentmondásaira hívta fel a figyelmet. Az, hogy az az istennők és a női áldozatok között párhuzamot vontak az alkotók, egyaránt üzenet az erőszakot elszenvedő nőknek – erőszak bárkivel megtörténhet, nem nekik kell szégyellniük magukat – és a férfiaknak – aki a feleségére kezet emel, az gondolja végig, hogy egy istennővel is képes lenne-e így bánni.

Adócsalók akciója - Villámperformansz az átláthatóságért

Cilinderes fiatalok másztak fel a NAV Dob utcai épületére, hogy az „Adócsalók hálózata” nevében ezermilliárdos bankjegyeket szórva hívják fel a figyelmet arra, hogy az élelmiszer ÁFA elcsalása nélkül nem tudnának jobban élni, és a politikai pártok titkos finanszírozása sem lenne biztosított. Az átláthatóság és elszámoltathatóság problematikájára fókuszáló, ironikus akció a Hallgatói Hálózat kezdeményezésére jött létre. Az alig néhány perces megmozdulás már véget is ért, mire a rendőrség megérkezett, így a szervezőknek az esetleges engedélyeztetés illetve bírságolás kérdésével sem kellett vesződniük.

Azt csinálják, amit látnak - Mindannyian példaképek vagyunk

Az alábbi videó nem csak gyűlöletbeszéd-ellenes üzenetet közvetít, de tartalmaz ilyen elemeket is. Azért tettük be a jó gyakorlatok közé, mert jól mutatja, hogy mennyire hatásos lehet akár egy másfél perces videó is - rövid idő alatt több mint 10 millióan látták a különböző videómegosztókon.

Szivárványszín egyenruha – Csendes protestálás az LGBT jogok sértése ellen?

A 2014-es téli olimpiai játékok az oroszországi Szocsiban zajlanak majd. Abban az Oroszországban, amely radikálisan melegellenes politikát folytat. A német csapat formaruhájának színösszeállítása a szivárványzászlót juttatja az ember eszébe, bár a Német Olimpiai Szövetség szerint a ruhák nem a tiltakozás eszközei. A szövetség nyilatkozata szerint a ruhák terveit még azelőtt elfogadták, hogy a tiltakozások megkezdődtek volna az oroszországi melegellenes törvények miatt. A formaruhákat Willy Bogner tervező készítette, aki úgy nyilatkozott, hogy az 1972-es müncheni olimpiai játékok emléke ihlette a ruhákat.

Élelmiszeradomány - vidékről Budapestre

Cserdi cigány többségű falu Baranyában, amely a környék legrosszabb hírű falujából pár év alatt az ország egyik leggyorsabban fejlődő települése lett. A falu első cigány polgármestere, Bogdán László vezetésével zajló változások során enyhültek az etnikai feszültségek, negyedére csökkent a munkanélküliség, és ma már nincsenek bűncselekmények sem. A változás alapja a polgármester szerint a nyílt párbeszéd és a közös munka. A falu közössége 2013 karácsonyán egy tonna élelmiszeradományt hozott a fővárosba, amit a Budapest Bike Maffia osztott szét a rászorulók részére.

Több színt a palettára! – Gerilla kertész gyerekek

Az akció szervezői a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium diákjainak segítségével arra hívták fel a figyelmet, hogy a közös munka, a környezetünk szebbé tétele, amellett, hogy remek örömforrás, mindannyiunk érdeke is. A gyerekek a téren szemetet szedtek, festettek és ültettek. Az aktivisták célja a hasznosan eltöltött közös idő mellett a szebb, élhetőbb környezet megteremtése volt. Az akcióról készült film a Kurt Lewin Alapítvány által meghirdetett pályázatra készült, és romák és nem romák együttműködésében megvalósuló játszótér-felújítást mutatja be.

(A)WAR(E) – Gyűlöletellenes utcaművészet

A „The World Is Much Better Without Hate” sorozat azon az egyszerű gondolaton alapul, hogy a lépten-nyomon szembejövő vulgáris graffitiken egyes betűket egy-egy másik karakterre cseréltek, aminek következtében a plakátok bántó, gyűlölködő, rasszista, homofób, vagy bármilyen más szempontból negatív eredeti üzenete pozitívra változott.

Food Not Bombs – (Vega) ételt mindenkinek!

A Food Not Bombs egy vallásoktól és pártpolitikától független nemzetközi szerveződés, amelyet az 1980-as években hoztak létre amerikai békeaktivisták. A Food Not Bombs mozgalom keretében aktivisták vegetáriánus meleg ételeket osztanak rászorulók számára, és ezek az alkalmak egyben békés demonstrációk is. Céljuk, hogy tudatosítsák: a hús előállítása rengeteg gabona, föld, víz felhasználásával jár, és ebből következően lemondva a húsról hozzájárulhatunk a világ élelmezési problémáinak megoldásához.

Nem Privát Színház - Önszerveződő partizán-pedagógia

A Nem Privát Színház szociális problémákat feldolgozó amatőr társulat, amely az egyenlőbb emberi kapcsolatokért szerveződött különböző hátterű fiatalokból - a csoportban van tanár, művész, ötvös, gyógypedagógus, újságíró, zenész és biológus is. A fórum színház módszerét alkalmazva teremtenek interaktív, diskurzív teret az előadásaikon, ahol így a közönség nem csupán passzív befogadó, hanem résztvevőként van jelen, és a társulat tagjaival együtt játszva gondolkodhatnak el különböző társadalmi problémákról és azok megoldásairól. A témák között szerepelt már a családon belüli erőszak, a VI.-VII. kerület élete és a párkapcsolatok is.

Koldulójóga - Kéregető jóga munkacsoport heti rendszerességgel

„Miért van az, hogy nekünk, jólszituált fiataloknak szabad köztéren jógázva koldulni, a hajléktalanoknak pedig kevésbé provokatív módon SEM?” Pénztárcával rendelkező és nem rendelkező emberek és kutyák csatlakozását várják az aktivisták minden kedden!

Cellakutya, börtönkutya – A kivetett kutyák és a társadalomból kiűzöttek találkozása

A M.Á.S.A. - Miskolci Állatsegítő Alapítvány 2010-ben indította Cellakutya programját, egy speciális 12 hetes kiképzési programot. Ennek során a Miskolci Fiatalkorúak Börtönében 5 menhelyi kutyát 5 elítélt segítségével képeztek ki. A cél kettős volt: a kutyák képzése és az állatasszisztált terápia egyforma hangsúlyt kapott. Azóta többek között a Tetra-2002 Alapítvány - Állatterápiás Csoport, és a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület szervezésében Szilvabesenyőn, Miskolcon, Tökölön, Szatmárnémetiben és legutóbb Szombathelyen is folyt hasonló program. A foglalkozások egyaránt segítik az elítéltek szociális és pszichés fejlődését, fejlesztik kommunikációs képességeiket, és hozzájárulnak a kutyák örökbefogadásához is.

Meditáció, David Lynch, hadsereg, iskola, hajléktalanság – Mi közük van egymáshoz?

David Lynch élete teljesen megváltozott 1973-ban, akkor találkozott a transzcendentális meditációval. Állítása szerint azóta egyetlen alkalmat sem hagyott ki, naponta kétszer gyakorol. A módszer segítségével könnyedén sokszorozta meg energiáit, kreativitását és belső boldogságát, békéjét. Annak érdekében, hogy ezt azok is el tudják sajátítani, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, alapítványt hozott létre, amely ma már iskolákban, hadseregben, börtönökben, hajléktalan és őslakos emberekkel, illetve Afrikában is dolgozik.

100 legszegényebb – Kik azok a szegények, és mi közünk van hozzájuk?

Ha van száz leggazdagabb, miért ne beszélhetnénk a száz legszegényebbről. Kik ők? És miért azok, akik? József Attilát idézve „Aki szegény, az a legszegényebb” - anyagi és más értelemben is lehetünk szegények, megfosztottak. A szegénység valójában nem rangsorolható, ugyanakkor a cím jó médiahekknek bizonyult, mivel sokan azt hitték, hogy a 100 legnyomorultabb honfitársunk életébe tudunk majd betekintetni.

Mesél az egri börtön – Meseterápia fogvatartott anyukákkal

Három éve az egri börtön lakói közül páran maguk választotta esti meséket mondtak föl cédére és küldtek haza karácsonyra gyermekeiknek. A program még büntetésüket töltő résztvevői ma már speciális gyermekotthonban tartanak foglalkozásokat önkéntesként. Mióta 2010-ben elkezdődött a meseprogram, nem volt olyan mesélő, aki szabadulása után ismét börtönbe került volna. Olyan viszont akad, aki szabadulása óta hetente háromszor jár mesélni a daganatos gyerekekhez.

Jótékony bringások, szevasztok! - Budapest Bike Maffia

Szeretsz tekerni? Úgy érzed tennél végre valamit egy jobb és élhetőbb világért? Csatlakozz hozzánk, pattanjunk nyeregbe és tegyünk közösen érte! A Budapest Bike Maffiát egy maroknyi tehetséges és tettvággyal teli bringás fiatal kezdte el azért, hogy a környezetünkben létező szociális problémákkal a társadalmat szembesítsék, és azért, hogy a problémákat aktívan megoldják. Ők nem egyszerűen karitatív kerékpárosok. Dolgozó, küzdő emberek, akiknek a segítségnyújtás elhivatottság, a bringázás pedig szerelem.

A jóga drog(?) – Jógagyakorlás a függőségek kezelésében

A Megálló Csoport 2010-2012 folyamán szabadon látogatható jógaórákat azoknak szánta, akik általában változást akartak az életükben, de mégis mindig mindent ugyanúgy csináltak. A jóga ugyanis átformálja tudatunkat: megtanít minket a pillanatban élni. Erre mindannyiunknak nagy szüksége van, de azok életében, akik csak tudatmódosító szerek révén képesek kikapcsolni, különösen sorsfordító hatással lehet. A matracokon hetente kétszer egymás mellett végezték az ászanákat a Megálló Csoport kliensei és azok, akik csak „jógafüggők”.

Szemétálmok – A lom érték

A Sozial Marie-díjas Szemétálmok állampolgárok kezdeményezése, amelyet azért indítottak, hogy a lomtalanítások ne szűnjenek meg, hanem váljanak örömteli közösségi eseményekké, ahol művésztrénerek vezetésével eltérő hátterű gyerekek együtt hoznak létre művészeti alkotásokat lomokból, utcai performanszokat a semmiből. A megmozdulások résztvevői a művészetekhez és egymáshoz is közelebb kerülnek, megélik, hogy értéket teremtenek a szemétből, és alakítani tudják környezetüket. (Mivel a lomtalanítás időközben illegális lett, a kezdeményezés eredeti formájában már nem él.)

Tollfosztás – Színház a jelenkor Magyarországáról

A Független Színház produkcióját a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, és két év alatt több mint húsz előadást élt meg különböző helyszíneken Sajókazától Genfig. A Tollfosztás napjaink társadalmát mutatja meg és a roma integráció valóságát, annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával.

Te mit tennél? – Provokátorok az iskolában

Adnék rá egy kabátot…, ellátnám a sérülését…, megkérdezném, mi történt vele…, mentőt hívnék…., szólnék a szülőknek…, hívnám a rendőrséget…, meggyőzném, hagyja el a férfit, aki bántotta…, szólnék, hogy szedje össze magát, és húzza fel a nadrágját…, kicsit lelkiekben próbálnék neki segíteni…, ha kell, erőszakkal is segítenék…, ha bajban van…, ha bántanák a barátnőmet, vagy a családomat…, ha megalázzák, verik…, ha veszélyben van…, ha már engem is zavarna…

A hiányzó padtárs – Bedarál-e a rendszer?

Mit lehet kezdeni az elmúlt hét év során megerősödő nyílt cigányozással? Az AnBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület a részvételi színházi eszközeit felhasználva tanítanak a társadalmi különbségekről olyan érettségi előtt álló diákok körében, akik "elitgimnáziumok" tanulói lévén alig-alig bírnak közvetlen tapasztalatokkal kisebbségi kortársaikkal kapcsolatban – sokan közülük mégis megdöbbentően előítéletesek. Az egyesület munkatársai a KÁVA Kulturális Műhely http://www.kavaszinhaz.hu/ drámatanáraival és azokkal az - iskolai lemorzsolódást megtapasztalt - tehetséges amatőr roma színészekkel járják a kelet-magyarországi iskolákat, akik saját történetüket viszik az előadásba.

Mentés Másként - Kiút a hajléktalanságból

A Van Esély Alapítvány közösségi adománygyűjtést szervezett a 19 éves Péternek azért, hogy továbbtanulhasson. Ehhez mindössze 150 ezer forintra volt szüksége, ami a Zöld Pók Alapítvány által készített kisfilm, az adjukössze.hu, és természetesen az adományozók segítségével 11 óra alatt összegyűlt! A Mentés Másként kezdeményezés újabb és kiútkereső hajléktalan emberen segít a jövőben.

Szuno - Kézműves projekt az esélyegyenlőségért

A „Szuno” szó jelentése romani nyelven: álom. Így nevezték el azt a webshopot, ahol cigány és nem cigány, sőt román asszonyok naponta bizonyítják az összefogást, az együttes akaratot, és azt, hogy hisznek a munka teremtő erejében. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában születő gyerekrajzok adják a motívumait azoknak a hímzéseknek, melyet a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el. A hímzéseket patch-work technikával gondolják tovább, s az így elkészült táskák, neszesszerek, és gyerekszobákba való párnák, faliképek, takarók, bájos, gyermeki formavilágot mutató, sok esetben sajátos, roma dekorativitással ötvözött, kicsit „art brut” stílusú alkotások a Szunon keresztül várják, hogy gazdára találjanak.

Közösségi méz – Mit tanulhatunk a méhektől?

A finger csoport a vegyes méhészcsoport elindításával az egymástól való elszigetelődés, a növekvő társadalmi és gazdasági különbségek, valamint a gyakran hiányzó társadalmi párbeszéd jelenségeire reagál. Azt kutatja, hogy a városi méhészet hogyan működhet önfenntartó és alternatív gazdasági és társadalmi modellként. A művészek számára fontos, hogy a közös méhészkedéssel nemcsak az együttműködés, hanem az együttlét feltételeit is megteremtsék. A frankfurti csoport 2013 nyarán a budapesti Műcsarnok teraszát szemelte ki kaptárnak.

Lépjen be a nappalimba! – Városi séta hajléktalan szemmel

A Menhely Alapítvány Városi Séta Hajléktalan Szemmel elnevezésű programján résztvevők Budapest egy ismert részét járhatják be. A séta célja kreatívan megmutatni a város egy olyan oldalát, melyet naponta látunk, mégsem veszünk észre. Látjuk, de nem gondoljuk, a hajléktalan emberek otthonában járunk, ahol a padló a járda, a bútorok a közterek tárgyai, a plafon pedig az ég. S ahol nem működik a fűtés, és hiányzik a fürdőszoba..., ahol túlélés mindennapi feladat. Szakavatott túravezető segítségével nyerhetünk bepillantást e világba – a másfél órás túra célja a gondolkodtatás, egyben lehetőség a beszélgetésre.

Nálunk nem! – Aktív állampolgárok

A Nálunk nem! egy független civil kezdeményezés, melynek célja, hogy arra inspiráljon, bátorítson, hogy mindenki saját közösségében, iskolájában tegyen a gyűlölet ellen. Tegyél Te is a megfélemlítés, a zaklatás és az intolerancia ellen! A projektet az amerikai Not-In-Our-Town (A mi városunkban nem!) program mintájára hozták létre Magyarországon 2013 májusában.

Mindenki tud tenni valamit a másikért - Hajléktalan önkéntesek

2010 júniusában balassagyarmati és budapesti hajléktalanok önkéntes munka keretében süteményt sütöttek és osztottak szét a pesti járókelőknek. A budapestiek önkéntes idegenvezetőként a város több nevezetességét is bemutatták vidéki sorstársaiknak. 2010 szeptemberében a budapesti hajléktalanok látogatták meg vidéki sorstársaikat. Ez alkalommal ajándékokat készítettek közösen, melyekkel felkeresték a balassagyarmati gyermekotthon lakóit, kiknek ritkán akad vendégük...

A résztvevő színháza - Szociális nevelés színházi eszközökkel

Mit kezdjünk előítéleteinkkel, mik az erőszak gyökerei, vannak-e más eszközeink konfliktusaink kezelésére, mint az erőszak? – Ilyen kérdésekre keresték a választ a Káva Kulturális Műhely tagjai és 9-15 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek közösen az a Digó és Hinta című drámapedagógiai foglalkozások során. A Káva munkatársai két év alatt 271 foglalkozást tartottak vidéki közösségekben, emellett három színházi nevelési csoport mentorálása révén a módszer terjedéséhez is hozzájárultak.

Fegyvertelen Játszótárs – Konfliktusmegelőzés gyerekeknek

Nincs nap, hogy ne látna napvilágot valamilyen erőszakos esetről szóló tudósítás a hírekben. A gyerekek lehetnek áldozatok, de ugyanúgy elkövetők is – akik többnyire maguk is áldozatai valamilyen agressziónak. Pedig ezeknek a konfliktusoknak jó része megelőzhető lenne a megfelelő kommunikációs technikák alkalmazásával. A Zabhegyező Egyesület ezt felismerve alakította ki „Fegyvertelen Játszótárs” elnevezésű erőszak-megelőző foglalkozássorozatát, melynek segítségével a résztvevők ma már képesek empatikusan és határozottan alakítani társas kapcsolataikat, és így képesek agresszió nélkül megoldani a mindennapi életükben előforduló konfliktusaikat is. Az egyesület akkreditált képzés keretén belül, a képzésben részt vevő tanárok és önkéntes animátorok pedig mindennapi munkájuk során terjesztik a tanultakat.

A művészetben mindenki egyenlő – Színházi élmény sérült emberektől

A Baltazár Színház társulata a művészet eszközével csökkenti a sérült emberekkel kapcsolatos előítéleteket. Legfőbb üzenetük: ne azt ismételgessük, hogy mit kéne tenni a társadalomnak a sérült emberekért, inkább azt mutassuk be, hogy sérült emberek is tehetnek a társadalomért. A színházi előadások mellett – Az arany lépés (2010), Fiúk, lányok (2009) - az értelmi sérült színészekből álló társulat középiskolások számára tartott kihelyezett foglalkozásokat, és egy értékeket középpontba állító óriásplakát-kiállítás – 12 parancsolat (2010) - kialakításában vett részt.

„Egész és része” - Integráció és környezeti nevelés vízparti tevékenységek segítségével

Ép és sajátos nevelési igényű gyerekek nyaranta együtt járnak evezni a Dunára Százhalombattán. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna – hiszen ezeknek a fogyatékos gyerekeknek nem volt lehetősége kipróbálni magukat a vízen, és ép társaikkal közös programok is csak ritkán adódtak. 2009-ben a Dunai Flottilla Gyermek és Ifjúsági Vízitúra Egyesület szervezte meg az első közös vízitúrát a Soroksári Dunán, aminek sikerességét egy egyéves felkészítő program alapozta meg. Mivel a résztvevőknek mindenben önállóknak kellett lenniük - egyedül tartották rendben a holmijaikat, önállóan vertek sátrat, és a csónakokat is maguk tartották karban – az evezés fortélyai mellett sok más készséget is elsajátítottak. A projekt legnagyobb eredménye talán mégis az, hogy olyan gyerekek között szövődött barátság, akik máskülönben talán sosem találkoztak volna.

Felelős cég ne hirdessen a Magyar Hírlapban! – 24 civil szervezet fellépése

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport kezdeményezésére 24 civil szervezet 2013. január 21-én azzal kereste meg a Magyar Hírlap 15 hirdetőjét, hogy viselkedjenek valóban „felelős cégként”, és fontolják meg, nem reklámoznak addig az újságban, amíg a szerkesztőség el nem határolódik a Bayer Zsolt által képviselt rasszista, homofób és antiszemita nézetektől. A civilek szerint a lap főmunkatársának január 5-i cikke „etnikai származás alapján bélyegzi és alázza meg honfitársainkat, nevez magyar állampolgárokat állatnak, és hív fel eltüntetésükre. A cikk súlyosan kirekesztő, megbélyegző és hazug.” Az akciónak felemás eredménye lett: a civilek által megkeresett tizenöt cégből öten is azt válaszolták, a jövőben nem kívánnak hirdetni a Magyar Hírlapban. Az állami cégeknek viszont egyike sem reagált megnyugtatóan.

„Írjon alá egy rózsaszirmot!” - Európai kampányakció a nőinemiszerv-csonkítás ellen

Az Amnesty International – többek között a Női Érdek tagszervezet Magyarországi Női Alapítvánnyal (MONA) együttműködve – 2011-ben a nők elleni erőszak elleni világnap alkalmából, illetve a „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” című kampány keretében egész Európára kiterjedő akciót kezdeményezett. A cél legalább 8 000 aláírás összegyűjtése volt papírból készült rózsaszirmokra, amellyel az aláírók szolidaritásukat fejezték ki azokkal a kislányokkal és nőkkel – számuk naponta körülbelül 8 000 – akiket világszerte erőszakkal alávetnek nemi szervük megcsonkításának. Eddig 42 446 aláírás gyűlt össze, a kampány folytatódik.

NEO kutyák - Az esélyegyenlőség szolgálatában

A NEO Segítőkutya Egyesület két küldetése a segítőkutyák képzése és a társadalmi szemléletformálás. Hallás-, látás- és mozgássérült előadók kutyáikkal együtt járják az iskolákat annak érdekében, hogy közös ismeretterjesztő foglalkozás keretén belül hozzájáruljanak a fogyatékossággal élő emberek elfogadásához. A különlegesen képzett segítőkutyák társaságában gazdáik nehezebb élethelyzete is pozitív élményként jeleníthető meg. A speciális tanórák módszerei között szerepelnek interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések, segédeszközök kipróbálásának lehetősége, közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel" (pl. paraagility akadálypálya), és egy rövid segítőkutya-bemutatót is láthatnak a tanulók.

Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! – A Város Mindenkié!

2013 januárjában A Város Mindenkié! hajléktalan aktivistái elfoglaltak egy VII. kerületi üres épületet a Csányi utcában, és Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! feliratú molinót lógattak ki az első emeleti ablakból. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelték Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől. A hajléktalan aktivistákat közel két tucat fiatal élőlánccal védte a kilakoltatástól. Végül a rendőrség több aktivistát is előállított, az akció egyik szószólója terhére pedig három szabálysértés elkövetését állapította meg. Pár hónappal később, 2013 májusában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közbenjárásának köszönhetően a bíróság kimondta: nem szabálysértés a demonstratív lakásfoglalás.

Yoga Gangsters – A hátrányos helyzetű ifjúságért

Az egyesült államokbeli Yoga Gangsters jógaoktatás révén segítik az olyan hátrányos helyzetű fiatalokat, akik valamilyen traumát szenvedtek el, szegénységben élnek, függőségtől szenvednek, erőszak elszenvedői vagy elkövetői, netán elítéltek, terhességmegszakításon estek át, fizikai vagy mentális fogyatékkal, vagy HIV vírussal élnek. Dolgoznak iskolákban, kórházakban, börtönökben, ifjúsági központokban. Az Urban Guru Program keretében ösztöndíjas jógaoktató-képzést nyerhetnek el a legtehetségesebbek, akik később erős és inspiráló vezetőként térhetnek vissza közösségükbe. 2010-2013 között összesen 600 önkéntes jógaoktatót képeztek kis a speciális célcsoportokkal való munkára, akik több mint 100 intézményben országszerte 7000 gyermek és fiatal felnőtt életét könnyítették meg a jógagyakorlás által. Mindemellett jelentős adománygyűjtési tevékenységet is végeznek afrikai és ázsiai szervezetek részére.

Romani Design - Divattal a romák elfogadásáért

A Romani Design a minden szinten egyre inkább jelen lévő és fokozódó romák elleni előítéletet kívánja csökkenteni a divat világán keresztül. A roma kultúra számos ponton megjelenik a többségi társadalom kulturális ismeretében, de ezek között a viseleti kultúra semmiképpen sem jelentős. Így romák és nem romák egyaránt nagyon keveset tudunk a kultúra ezen területéről. A divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi különbségek mérsékléséhez, a közvélemény alakításához, szemléletformálásához.