Elkészült a Norvég Civil Alapok félidős, külsős jelentése

2015. február 11-én publikálta az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda Brüsszelben a 16 támogatott országban működő civil programokról szóló félidős értékelő jelentését, amelyet független, külsős szakértők készítettek el a tavaly év második felében. A helyszíni látogatásokra, interjúkra és kérdőíves vizsgálatokra alapozott elemzés célja az volt, hogy felmérje a civil támogatási programok előrehaladását, azok erősségeit, gyenge pontjait és jövőbeli továbbfejlesztési lehetőségeit. 

A jelentés Magyarországról szóló fejezete kiváló választásnak tartja az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot, kiemelve az alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét. Szemben a magyar kormány állításával, a külsős bolgár-amerikai cég, a CREDA Consulting Ltd jelentése szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt, sőt, a Magyarországon megvalósult gyakorlatot más országok figyelmébe is ajánlják. 

A külső szakértők szerint a finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek. Külön kiemelik a magas színvonalú elvárásokat a pályázatok megnyeréséhez és a valódi versenyt a szervezetek között. A jelentés ezzel együtt kritikákat is megfogalmaz: többek között kiemeli a kis szervezeteknek nyújtott további fejlesztés szükségességét, valamint azt, hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradvány keletkezett (ami átcsoportosításra került későbbi felhívásokra).

A jelentés részletesen kitér arra is, hogy milyen környezetben kell folytatnunk a tevékenységet, amire a támogatásokat folyósítják. Az értékelés szerint Magyarországon a kormány a civil szervezetek „megfélemlítésére” törekszik. Az illiberális demokrácia ideológiája és a politikailag motivált vizsgálatok hátráltatják az emberi jogok érvényesüléséért és az átláthatóságért folytatott küzdelmet. A jelentés annak megerősítésével zárul, hogy kiemelkedő fontosságú a program kormánytól való függetlenségének fenntartása – az értékelők pedig ennek legjobb biztosítékát abban látják, ha a jelenlegi, az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium kezeli továbbra is a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit, illetve a pályáztatási folyamatot, beleértve az bírálati rendszert.

A részletes jelentés az alábbi linken érhető el: http://eeagrants.org/News/2015/Mid-term-NGO-evaluation-released-today

A Magyarországról szóló értékelés ugyaninnen letölthető, a 28-47. oldalon olvasható.