Üdvözöljük a bíróság döntését

2015. május 28. - Az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Norvég Civil Támogatási Alapot odaítélő konzorcium egyik tagja, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország adószáma kapcsán ma azt a döntést hozta, hogy indítványunkra az Alkotmánybírósághoz fordul az adószám KEHI általi felfüggesztés elrendelésének, illetve a KEHI-re vonatkozó kormányrendelet alaptörvénybe ütközésének vizsgálatát kérve.

Mint ismert, a KEHI utasítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az NCTA-t működtető konzorcium valamennyi tagja esetében az adószám felfüggesztését kezdeményezte. Álláspontunk, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak nem volt hatásköre és jogalapja az Ökotárs vezette konzorcium tagjainak ellenőrzésére, arra ugyanis csak és kizárólag a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda által kijelölt szervnek van lehetősége.

A KEHI egy jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót – a konzorcium tagjaival szemben. Ennek megfelelően nem volt jogalapja az adószám felfüggesztésének sem. Az eljárás koncepciózus jellegét támasztja alá, hogy a KEHI többszöri kérésünk ellenére sem tisztázta az eljárás jogalapját, nem tájékoztatott bennünket annak eredményéről, a vizsgálatot pedig úgy folytatta le, hogy annak végén az adószám felfüggesztésére kerüljön sor. 

Meggyőződésünk, hogy a független magyar bíróság döntése, mely szerint az Alkotmánybírósághoz fordul, helyes és tisztességes döntés volt. Továbbá bízunk benne, hogy az Alkotmánybíróság is alaptörvény-ellenesnek fogja ítélni a KEHI működését és eljárását.