Ökotárs: Üdvözöljük a NAV döntését

Az Ökotárs Alapítvány üdvözli, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűncselekmény hiányában megszüntette a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenünk és az általunk támogatott 17 egyesület és alapítvány ellen folyó, egy éve tartó nyomozást.

Bebizonyosodott, hogy az Ökotárs és a támogatott szervezetek tevékenységüket folyamatosan dokumentálták, betartották a jogszabályokat, nyomon követték az esetleges változásokat, és ellenőrzési kötelezettségüknek is eleget tettek. Az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt.

Az Ökotárs Alapítvány és partnerei a méltatlan támadássorozat ellenére is mindent megtettek azért, hogy a társadalmat segítő civil szervezetek továbbra is működni tudjanak. A kormányzati lépések ugyan veszélybe sodorták a támogatási rendszert, de az Ökotárs és partnerei sikeresen helyt álltak. A Norvég Civil Támogatási Alap nyílt pályázatok útján az elmúlt két évben összesen több, mint 430 rendkívül változatos területen megvalósuló civil projekt elindulását és végrehajtását tudta segíteni, az emberi jogok védelmétől kezdve, a fiatalok önkéntes szerepvállalásának segítésén és a környezet védelmén keresztül az sérülékeny csoportok megerősítéséig.

A nyomozást lezáró határozat azonban még nem jelenti a kormányzati zaklatások végét: az Ökotárs és partnerei az Autonómia, DemNet és Kárpátok alapítványok – adószámának sorsa továbbra is a bíróság kezében van. De ahogy ebben, úgy minden más ügyben is készek vagyunk arra, hogy minden jogorvoslati fórumot megkeressünk álláspontunk bizonyítása és megvédése érdekében – most ehhez kerültünk közelebb egy lépéssel.
Munkánkat ezután is ugyanúgy fogjuk tovább folytatni, ahogy az elmúlt években. Az Ökotárs és partnerei továbbra is garanciát jelenteknek a civil társadalom támogatási rendszerének jogszerű, független és felhasználóbarát működésére. 

Kapcsolat: Móra Veronika, move@okotars.hu