Virtuális találkozások túlélőkkel és szemtanúkkal – Történelmi emlékezet és autentikus történelmi helyszínek

Szervezet neve: 
Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért
Esemény ideje: 
2016. április 25., hétfő
10:00 - 16:45
Helyszín: 
Aszód, Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium (2170 Aszód Régész u. 34.)

A Zachor Alapítvány budapesti helytörténeti sétái után 5 vidéki városban, Aszódon, Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is kidolgozott videóinterjú-részleteket felhasználó helyi oktatási programokat. Az alapítvány munkatársai a program tapasztalatairól és eredményeiről a tanároknak és érdeklődőknek áprilisban helyi tréningeket tartanak.

A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért célja civil oktatási szervezetként, hogy programjaival és oktatási anyagaival, kiadványaival, valamint pedagógiai szemlélete segítségével felhívja a figyelmet olyan veszélyes jelenségekre, mint a rasszizmus, az antiszemitizmus, az előítéletesség, amelyek tömeges diszkriminációhoz és népirtásokhoz vezettek a XX. században. Szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az elkövetkező nemzedékek érzékenyebbek és nyitottabbak legyenek mások elfogadására.

Az alapítvány munkatársai céljaik elérése érdekében különböző formális és nemformális oktatási programokat szerveznek diákoknak, a tanárok számára pedig oktatási anyagok fejlesztése mellett továbbképzések révén kívánnak segítséget nyújtani.

Ennek keretében a budapesti videóinterjús helytörténeti sétáik mintájára (http://zachor.hu/programok/virtualis_talalkozasok_tulelokkel_es_szemtanu...), helyi kollégák vezetésével öt vidéki városban dolgoztak ki helyi sétákat. A felkészülés során közel 100 diák látogathatott el Budapestre, és vehetett részt a például szolgáló interaktív történelmi sétákon. A program megvalósítása a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával (USC Shoah Foundation, http://sfi.usc.edu/hungarian) együttműködésben, a Norvég Civil Alap támogatásával helyi holokauszt-túlélők és szemtanúk videóinterjú-részleteinek felhasználásával valósul meg.

A sétákat a partnerintézmények diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerének segítségével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit. Az egyes sétákon résztvevő diákok az egykori helyi lakosok személyes történeteinek értelmezésén keresztül megértik a közös múlt jelentőségét a város mindennapjainak történetében. A programokat vezető, felkészítő tanárok a Zachor Alapítvány és/vagy a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány korábbi szakmai továbbképző programjainak végzettjei.

Aszód
Partner: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium

A projekt tapasztalatairól, a módszer eredményeiről ingyenes helyi tréningekre kerül sor áprilisban, melyről a tanárkollégák névre szóló igazolást kapnak.

Részletes program erről az oldalról letölthető vagy: https://www.facebook.com/events/1006077052818033/

A képzésen szendvicsebéd biztosított, az utazási költségeket a program téríti.
Jelentkezni a tréningre, a sétákra és további információk: zachor2007@gmail.com

Kérjük, adják meg jelentkezéskor: név, iskola, telefonszám és e-mail cím, az e-mail tárgya pedig ez legyen: Séták - Aszód
Köszönjük!

www.zachor.hu

A Zachor Alapítvány sétája a Dohány utcai zsinagógánál