Mi van a szatyrunkban? – avagy hogyan működtessünk bevásárló közösséget

Egyre elterjedtebbek és sikeresebbek a helyi fenntarthatóság, a fenntartható fogyasztás és az élelmiszer-önrendelkezés letéteményeseként a bevásárló közösségek. Többnek fejlődéséhez a 2013-2016-os időszakban a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) is hozzájárult, de a jó gyakorlatok elterjedését és megerősödését elősegítendő, most szélesebb kör számára hirdetünk szakmai műhelymunkával egybekötött találkozót. A másfél napos rendezvény célja a különböző kezdeményezések működésének és sikertényezőinek részletesebb feltárása és bemutatása, a jó gyakorlatok megosztása, valamint a különböző bevásárló közösségek közötti kapcsolatépítés. A találkozó nem csak a közvetlen és személyes megismerkedésre, párbeszédre nyújt lehetőséget, de további szakértők bevonásával a legfontosabb kérdések (jogi lehetőségek és buktatók, minősítés, logisztika) körüljárására is.

 

Ki lesz ott és kit várunk?

Biztos ott lesz

(1) az NCTA 2013-2016-os időszakában támogatott Nyíregyházi Kosár, Miskolci Zöld Kosár, bajai Batyor, egri eKofa és Nekem Hiteles Élelmiszer Hálózat;

(2) az esztergomi Kiskosár és a budapesti Szatyor;

(3) szakértők, akik az egyes részkérdésekben való eligazodáshoz nyújtanak információkat, kapaszkodókat.

(4) A műhelymunkára olyan további civil szervezetek, közösségek képviselőit várjuk, akik már működtetnek, vagy akik a közeljövőben tervezik bevásárló közösség indítását.

 

Tudnivalók

Helyszín és időpont: Verőce, 2016. november 18. 10h – november 19. 13h

A műhelymunkán való részvétel ingyenes, szállást és étkezést biztosítunk, indokolt esetben (csak 50 km-nél nagyobb távolság) útiköltség térítés kérhető.

Jelentkezni a https://goo.gl/forms/4OG8R1VDoIda7qjo1 címen megadott linken lehet 2016. október 31-ig.

A részvételi létszám a munka intenzitásának érdekében korlátozott. Kérjük, kizárólag a fenti feltételnek megfelelő és aktívan részt venni kívánó érdeklődők jelentkezzenek! A jelentkezéssel együtt szükséges egy 1-1,5 oldalas rövid bemutatkozó levél megküldése is az okotars@norvegcivilalap.hu email címre, amiben a jelentkező nagy vonalakban bemutatja bevásárló közösségét (vagy az azzal kapcsolatos elképzeléseket). A jelentkezőknek emellett vállalniuk kell azt is, hogy részt vesznek a műhelymunka tematikájának közösségi alapon zajló véglegesítésében.

Túljelentkezés esetén előnyt élveznek a korábban jelentkezők, figyelembe vesszük a jelentkező közösségek földrajzi megoszlását és a közösségenkénti résztvevők számát.

További információ: okotars@norvegcivilalap.hu

 

A képeket a Nyíregyházi Kosár Közösség Facebook-oldaláról kölcsönöztük.