13x20x20 másodperc a gyűlölet ellen

A Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolítói 2016 őszén egy nemzetközi, több részből álló eseménysorozatot szerveztek a gyűlölet elleni fellépés (no hate) jegyében, amelynek része volt egy nyilvános Pecha Kucha Night Budapest október 27-én Toldi moziban. Célunk az volt, hogy a hallgatóság az esemény végére ízelítőt kapjon arról, hogy miféle eredmények születtek a NCTA többéves programja keretében, különösen a gyűlölet elleni fellépés, az elfogadás, a szolidaritás és a tolerancia terén. 

Összesen tizenhárom izgalmas hétperces előadás hangzott el a civil világ szakembereinek tolmácsolásában. Szó esett többek között a bevándorlók otthontalálási nehézségeiről, a karikatúrák nyújtotta kommunikációs lehetőségekről, a lakatlan ingatlanok jó célra való felhasználásáról, a fókuszcsoportok kampány-előkészítésben való szerepéről, különféle művészeti eszközök terápiás és közösségépítő vonatkozásairól, és sok minden másról is.

Milanovich Dominika, pszichológus, tanár, emberi jogi aktivista a Magyar LMBT Szövetség „Itt vagyunk!” országos emberi jogi kampányáról mesélt "A szivárvány útján - egy országjáró LMBTQI-kampány tapasztalatai" című előadásában.

Dávid Ferenc, biopolitikai szakértő, a Kék Pont Alapítvány program-koordinátora a "DrogStigma - a kirekesztés és a felépülés új útjai" című előadásában beszélt a terület aktuális kihívásairól.

Both Emőke, a  BAGázs Egyesület elnöke 2009 december elején járt először Bagon, és hirtelen azt érezte, ez az, amit keresett. "Mi Tehetsz azért, hogy egy befogadóbb országban élhess?" - erre a kérdésre próbált választ adni előadásában.

És hogyan jött mindehhez egy alapvetően tervezőknek, designereknek, képzőművészeknek bemutatkozási lehetőséget nyújtó prezentációs platform, a Pecha Kucha? A Pecha Kucha estek magyarországi szervezője 2006 óta a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). A KÉK célja, hogy megteremtse a társadalmi alapot a városról való közös gondolkodáshoz, hogy nyílt vitafórumokat szervezzen a nyilvánosság számára és hogy minél hozzáférhetőbbé tegyen olyan vizuális kultúrához kapcsolódó projekteket, melyek meghatározzák a mindennapi életünket. A KÉK és az Ökotárs Alapítvány által közösen szervezett Pecha Kucha esten a két civil szervezet közös ügyévé vált a “gyűlölet-ellenesség”. 

Előadók voltak:

 • Benkő Fruzsina - Szociális Innováció Alapítvány - a videó itt érthető el
 • Bodóczky István - Igazgyöngy Alapítvány - a videó itt érthető el
 • Both Emőke - Bagázs Egyesület - a videó itt érthető el
 • Dávid Ferenc - Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány - a videó itt érthető el
 • Lovig Tímea - Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület - a videó itt érthető el
 • Makádi Balázs - Motiváció Oktatási Egyesület - a videó itt érthető el
 • Milanovich Dominika - Magyar LMBTI szövetség - a videó itt érthető el
 • Pásztor Tibor - Tett és Védelem - a videó itt érthető el
 • Paulik Móni - Utópia Civil Egyesület - a videó itt érthető el
 • Schanz Judit - KÉK Kortárs Építészeti Központ - a videó itt érthető el
 • Simon Balázs és Várnai Balázs - Utca-Szak (Alkotó Közösség) Közhasznú Egyesület - a videó itt érthető el
 • Szénási Szilvi - Uccu Alapítvány - a videó itt érthető el
 • Thiesz Angéla - Retextil Alapítvány - a videó itt érthető el

Valamennyi előadás megtekinthető a NCTA Youtube csatornáján.