Beszámoló a januári érdekérvényesítő workshopról

A DemNet Alapítvány szervezésében 2016 őszén kezdődtek meg a 2 napos érdekérvényesítő workshop szervezési munkálatai. A workshop elsődleges célja volt, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projektek jó gyakorlatain keresztül, érdekérvényesítő szakemberek segítségével a résztvevők megtanulják az érdekérvényesítés folyamatát, módszereit és a későbbiekben saját céljaik mentén is sikeres kampányokat, közösségi kezdeményezéseket bonyolítsanak le. 

A workshop 2017. január 13-14-én zajlott le az NCTA által is támogatott közösségi térben, a MÜSZI-ben. Az esemény mindenki számára nyitott volt, összesen 31-en regisztráltak. A szervezetek tevékenységi körüket illetően nagyon sokszínűek voltak, az oktatással foglalkozó, az ifjúsági, a környezetvédelmi és jogvédő szervezetek mellett magánszemélyek is érdeklődtek a program iránt.

Az első napon 11 projektbemutatóra került sor, amelyeken keresztül a résztvevők betekintést nyerhettek a támogatott és sikeresen megvalósított emberi jogi és érdekérvényesítő programokba. A jó példákon, vagy épp a megvalósítás buktatóin keresztül sokat tanulhattak egymástól az érintettek, a program a kapcsolatépítés, a jövőbeli együttműködések megalapozásának helyszíne is volt. 

Az érdekérvényesítés szakmai és gyakorlati ismereteit interaktív előadások és kiscsoportos foglakozások formájában sajátíthatták el a civil szervezetek képviselői. A facilitált csoportomunka során aktuális, közéleti problémákra (péládul: a TAO-ból ne csak stadionok épüljenek, tankötelezettségi kor felemelése, élettársak örökösödési illetéke, haragossikló védelme az Olimpia miatt) dolgoztak ki érdekérvényesítő kampányt, amit a worshop zárásaként bemutattak és összegeztek. A visszajelzések alapján a résztvevők egyértelműen hasznosnak és eredményesnek ítélték a workshopot. A szervezők értékelése szerint a legnagyobb eredmény, hogy az egyik felvetett téma közös gondolkodást indított el, cselekvésre, összefogásra ösztönözte a civil szervezeteket, így a workshop szervezői azt remélik, hogy egy sikeres érdekérvényesítő kampánynak az alapjait fektették le.