Mit keresett az EU-biztos a cigánytelepen?

Bag első látásra nem sokban különbözik számos magyar községtől, ahol a cigány lakosság jelentős része telepen él. Ugyanakkor mégis ide látogatott el nemrégen Vera Jourová uniós biztos a helyben működő BAGázs Egyesülethez. A találkozásukon váratlanul megjelentek  a Lungo Drom képviselői is. Mit tudhat az egyesület, amire Brüsszeltől Budapestig mindenki kíváncsi?

A civil szervezet és a top EU-s tisztviselő találkozójába váratlanul bekapcsolódó Lungo Dromosok a BAGázs vezetőjét, Both Emőkét egyáltalán nem zavarták: „Nekünk nem probléma, ha váratlanul ellátogatnak hozzánk a Lungo Dromtól vagy a kormány bármely szervétől. Ugyanis nem találnak olyat, amit ha álruhában érkeznek, máshogy látnának. Nincsenek titkos találkozóink, és szövetkezéseink, mert nem hiszünk a titkos munkában.”

A BAGázs pár éve dolgozik a településen. Számos önkéntessel, köztük egyetemistákkal és gimnazistákkal szerveznek foglalkozásokat a helyi gyerekeknek. A külső támogatók és önkéntesek munkája mellett ugyanakkor a közösség tagjaira is építenek. Érdemi fejlesztést ugyanis csak akkor lehet elérni, ha nem csak a helyiekért, de a helyiekkel együtt dolgoznak, összekötve őket a közösségen kívülről érkezőkkel. Kezdetben főként délutáni fejlesztő foglalkozásokat tartottak gyerekeknek. A személyre szabott, valódi élményt biztosító találkozásoknak köszönhetően megváltozott a tanuláshoz való viszonyuk. Ugyanis itt sikerélményük lehet – ami az iskolában ritkán adatik meg nekik.

Egy közösség fejlesztése azonban akkor sem lehet sikeres, ha csak egy területre fókuszál, míg a többit figyelmen kívül hagyja. A legjobb oktatási program is könnyen megbukhat, ha az élet többi területén semmilyen változás nem jelentkezik. Így az oktatás mellett a sportra, a helyi intézményekkel való kapcsolatépítésre, az életkörülmények javítására is hangsúlyt fektetnek munkájukban.

Ahogy játszani is jobb másokkal, úgy tanulni és dolgozni is könnyebb, vidámabb közösen

Ugyanakkor az sem elég, hogy jól végezzük a dolgunkat, ha nem tudjuk ezt érthetően megmutatni a külvilág számára. Ezért a bagázsosok a fiatalokkal videókat készítenek és blogot írnak, hogy a tőlük távol élők is megismerhessék a cigány telepiek életét, ami nem csak drogról és bűnözésről szól. Megmutatják, hogy mit tesznek azért ők maguk, hogy változzon az életük. Közléseiknek köszönhetően a társadalom – túllépve a közhelyeken és sztereotípiákon - valóban megismerheti őket.

A „titokzatos” receptjük tehát csupán az alábbiakból áll:

  •     partnerként vonják be a cigánytelep lakóit és a kívülről érkező önkénteseket;
  •     több területen végeznek fejlesztést;
  •     kommunikálnak arról, amit tesznek, és ami történik velük.

Aki nem csak arra kíváncsi, hogy mit kommunikálnak mások a cigánytelepiekről, hanem arra is, hogy mit látnak, gondolnak, tesznek a BAGázs tagjai, kövesse saját blogjukat >>>