Viszlát másnaposság! Közös erővel az akadálymentes drogkonzultációért

Magyarország előkelő helyet foglal el az egy főre jutó alkoholfogyasztás tekintetében, és a túlzott mértékben való használattól számtalan esetben alkoholizmus alakul ki. A többek között testi és lelki romlást kísérő alkoholbetegségek helyes diagnózissal kezelhetőek, de talán még fontosabb már fiatalkortól a megelőzés és tájékoztatás. Hazánkban tabu témának számít a fogyatékkal élők függőségeiről beszélni, pedig ebben a közegben is éppúgy előfordulnak szenvedélybetegségek mint máshol.

A Drog Stop Budapest Egyesület közel 20 éve végez drogprevenciós tevékenységeket és az eddigi szakismereteiket összegyűjtve hozták létre a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével a Nem téma? projektet. A 9 alkalomból álló szakmai műhelysorozat célja a közös gondolkodás, lelki jólétre és támogatásra koncentráló korai megelőzés lehetőségeinek feltérképezése és kidolgozása. Az előadások témái teret adnak a szakemberek és az érintettek véleményének megismerésére és a szakmai munkába való beépítésére. A tervek szerint a beszélgetésekből leszűrt tapasztalatokból egy praktikusan használható weboldal és szakmai ajánlás készül majd, amit az érintettek, hozzátartozók, szakemberek és önkéntesek is hasznosíthatnak.

A harmadik workshop tematikája az alkoholbetegségekre épült. Az interaktív beszélgetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítse a fogyatékossággal élők körében dolgozó szakembereket abban, hogy miként közelítsék meg klienseik és hozzátartozóik alkoholproblémáját, illetve nyíltan lehessen megvitatni az alkoholfogyasztás mértékét a fogyatékossággal élő emberek és hozzátartozóik körében. A G3 Rendezvényközpont akadálymentesített közösségi terében fogyatékkal élők, civil érdeklődők, diákok, önkéntesek, a Drog Stop Budapest Egyesület munkatársai és sérült emberekkel foglalkozó szakemberek gyűltek össze egy délutánra, hogy megosszák egymással tudásukat, élményeiket.

A workshop egy rövid addiktológiai kitekintéssel kezdődött, Bognár Éva a Drog Stop Budapest Egyesület munkatársa bemutatta a hazai alkoholkonzultációs ellátórendszert, a terápiás módszereket és önsegítő csoportokat.

Ezután Végh Róbert szociális munkás hallgató, látássérült, talpra állt érintett foglalta össze személyes történetét, ami érezhetően nagy hatást gyakorolt mindenkire. A személyes élmények segítségével még közelebb kerülhetünk a probléma gyökeréhez, igaz nem elég egy nézőpont, a témát részletesen körül kell járni. A fogyatékkal élők körében gyakran az önsajnálat, szorongás és a biztonságérzet hiánya vezethet komolyabb függőségekhez. A gyógyulás érdekében elengedhetetlen elfogadni a szenvedélybetegség létét és mihamarabb segítséget kell kérni, csak így lehet tovább lépni. Megoldás lehet egy anonim közösség, egy olyan támogató csoport, ahol biztonságban érzi magát az érintett.

A délutáni kötetlen beszélgetés során számos dilemma, tabu téma is szóba került, mint például: kell-e gyerek addiktológia (egy tini rehab már alakulóban van), fontos felhívni a figyelmet a kommunikációs nehézségekre a fogyatékkal élők függőségének kezelésében (tolmácsolni kell, lassabb tempóban haladni), és beszélni kell arról, hogy a sérült emberek hozzátartozói hogyan élik meg az esetleges szenvedélybetegségeket, észre veszik-e, hova fordulhatnak, ha baj van. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ugyan az érintett szakemberek egyértelműen leterheltek, de ha már elindul a párbeszéd ebben a kényes témában, az már komoly előrelépést jelent.

Javaslatokat, stratégiákat is megfogalmaztak közösen az egybegyűltek. Az elszántság, nyitottság és tolerancia elengedhetetlen feltétele a minél hatékonyabb segítségnyújtásnak. Fontos új csatornákat nyitni és prevenciós előadásokat tartani – külső szakemberek bevonásával - a fogyatékkal élők saját közegében. Az eddigi programokat adaptálni kell a sérült emberek igényeinek megfelelően, ami nagy kihívás, de hosszabb távon biztos előrehaladást jelenthet. A Nem téma? projekt akadálymentesített drogprevenciójával pont ezen az úton indult el: nyitott egy közösség elhallgatott problémája felé, mivel célja a fogyatékosság és függőség kapcsolatának vizsgálata.

További jó gyakorlatok, jövőbeli tervek is megfogalmazódtak. A megfelelő megelőzés és tájékoztatás érdekében  létfontosságú a folytonosság, mivel tapasztalatok szerint az egyszeri prevenciós előadások nem eredményesek. A legfontosabb alappillér pedig a közös munka, vagyis egy olyan munkacsoport létrehozása, ahol a sérült emberekkel foglalkozó szakemberek és a drogprevenciós munkatársak együtt dolgozhatnak, összecsiszolódhatnak, így megismerve egymás igényeit és terhelhetőségét. A diákok, pedagógusok bevonásával egymást támogatva jöhetne létre egy olyan rendszer, ahol a szociális munkások, pszichológusok, nevelők és gyógypedagógusok egymásra támaszkodva tudnának közös erővel sikereket elérni a drogprevenció területén.

A workshop után a Central Passage piacterén fellépett a Tánceánia Együttes. A több, mint 10 éve működő csoportban fogyatékossággal élő és ép táncosok közös alkotói teret hoznak létre értékeink és sérüléseink mentén az elfogadóbb társadalomért.

A következő Nem téma? kerekasztal-beszélgetés április 30-án lesz, és utána minden hónap utolsó csütörtökén ad helyet a a workshop-sorozatnak a G3 Rendezvényközpont. Ha most vasárnap ráérsz és érdeklődsz a téma iránt, akkor látogass el Drog Stop Budapest Egyesület modellprogramjának Érzékenyítő délutánjára, ahol megtudhatod milyen érzés kerekes székkel járni, vakvezető kutya segítségével látni, jelbeszéddel hallani, és máshogy kapcsolódni! Ugyanitt, este 7-kor valós idejű feliratozással akadálymentesített előadás veszi kezdetét, Platón: Szókratész védőbeszédét lehet megtekinteni, illetve este 8-tól jelnyelvi tolmácsolással Slam poetry versenyt rendeznek. A délutáni kikapcsolódást a Fehér Paradicsom Klub szervezi, ami egy új kezdeményezés, és minden programja teljesen akadálymentes!

 

A fotókat Bereczki Dávid készítette.