Eredményhirdetés – mikroprojektek és ösztöndíjas pályázatok

2013. július 9-én megszületett az NCTA első végleges támogatási döntése. Az április 29-i határidővel 7 témakörben beadott 1029 pályázat közül 105 támogatásáról és ezzel 859 210 € kiosztásáról döntött a Jóváhagyó Testület, az egyes témakörökben összehívott Bíráló Bizottságok javaslata alapján, az alábbi megosztásban:

Témakör Támogatási összeg (EUR) Támogatott pályázatok száma Az összes beadott arányában
A. Emberi jogok és demokrácia 65 737 € 8 db 21,6%
B. Női jogok és esélyegyenlőség 57 880 € 6 db 16,7%
C. Szervezet- és közösségfejlesztés 157 353 € 20 db 8,5%
D. Ifjúsági és gyermek ügyek 148 612,5 € 16 db 7,9%
E. Környezetvédelem és fenntartható fejlődés 154 140 € 23 db 9,9%
F. Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak 120 482,5 € 14 db 8,2%
G. Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (roma integráció) 155 004 € 18 db 15,7%

 

A június utolsó két hetében megtartott bíráló bizottsági üléseken a tagok (3 fő) az adott témakör értékelőivel közösen és az általuk adott pontszámok alapján kialakult sorrendben tekintették át a pályázatokat. A teljes lista ismeretében a bizottságoknak ugyanakkor joga és lehetősége volt a rangsor megváltoztatására – akár magas pontszámot elérő pályázatok elutasítására, akár alacsonyabb pontszámot elért pályázatok támogatására, természetesen megfelelő szakmai indoklás mellett. Megfigyelőként minden bizottsági ülésen részt vettek a támogató országok valamint a magyar kormány (mint nemzeti kapcsolattartó) képviselői is.

A bizottságok által adott támogatási javaslatot a lebonyolító konzorcium tagjaiból álló Jóváhagyó Testület részletesen megtárgyalta, és ennek eredményeként alakult ki a végső döntés (további fellebbezésnek helye nincs). A támogatott szervezetek neve, a projektek címe és a megítélt támogatási összegek az alábbi letölthető táblázatokban olvashatók.

Az elkövetkező napok folyamán a támogatott pályázók e-mailben egyénileg értesítést kapnak az eredményről, amely részletezi az esetleges feltételeket és a szerződés megkötéséhez szükséges tennivalókat. Az elutasított pályázók az elért pontszámot és a döntés indoklását tartalmazó értesítést szintén e-mailen kapják meg, várhatóan kb. két hét múlva – addig türelmet kérünk! (A lebonyolító alapítványok folyamatosan dolgozzák fel és küldik ki a Bíráló bizottságok állásfoglalásait). Aki bővebb felvilágosítást szeretne, kérjük, csak az értesítés kézhezvétele után vegye fel a kapcsolatot a lebonyolító alapítványokkal.

Egyben döntés született az egyéni ösztöndíjas programra benyújtott pályázatokból is – a 15 jelentkezőből 10 pályamunka került értékelésre (a többi fogadó szervezet hiányában nem volt befogadható). A pontozást és írásos értékelést követően minden egyes jelentkezővel személyes interjúra is sor került – ezek alapján végül 7 ösztöndíjas vehet részt jellemzően 3-4 hónapos programokon a támogató országok (Norvégia és Izland) civil szervezeteinél. A támogatottak listája letölthető innen.