Akciók a gyűlöletbeszéd és -bűncselekmények ellen

Július 22-én az Európa Tanács által elindított Gyűlöletbeszéd Elleni Mozgalom Európa-szerte különböző akciókat szervez a gyűlölet bűncselekmények áldozatainak támogatására és a róluk való megemlékezésre.

Az elmúlt években folyamatosan újraéledő, az alapvető emberi jogok elleni fizikai és szóbeli támadásokat észlelhettünk, melyek a kisebbségi csoportok, migránsok és emberi jogi szervezetek ellen irányultak. A diszkrimináció és intolerancia, s így a gyűlöletbeszéd és -cselekmények ellen minden európai ország elkötelezetten harcol.

Július 22: Európai akciónap a gyűlölet bűncselekmények áldozataiért

A Gyűlöletbeszéd Elleni Mozgalom július 22-én megszervezi az Európai akciónapot a gyűlölet bűncselekmények áldozataiért. A szervezet minden Európában élő polgárt arra bátorít , hogy  támogassa a gyűlölet bűncselekmények áldozatait és emlékezzen meg róluk. Az áldozatokkal szembeni igazságszolgáltatás elengedhetetlen része a gyűlölet bűncselekmények elismerése és a közfigyelem felhívása a problémára.

Július 22-ét a kampányban résztvevő fiatalok ajánlották, a 2011-ben az oslói kormányzati negyed és az Utøya szigetén elkövetett terrorista akciók áldozataira emlékezve. A 2011. július 22-én a norvég főváros kormányzati negyedében elkövetett robbantásoknak és az utøyai mészárlásnak 77 áldozata volt, sokan közülük fiatalok voltak.

Hogyan csatlakozhatsz?

Látogasd meg a No Hate Speech Movement nemzetközi weboldalát és csatlakozz a gyűlöletbeszéd, rasszizmus és diszkrimináció ellenes online kampányhoz. Az oldalon többet is megtudhatsz arról, hogy mi mindent tehetsz az akciónap alkalmából.

Izland, Lichtenstein és Norvégia is magáénak vallja az az emberi jogok és tolerancia értékeit. Ezen országok az EGT és Norvég Alapok támogatóiként stratégiai partnerként vesznek részt az Európa Tanács Gyűlöletbszéd Ellenes kampányában.

Az EGT és Norvég Alapok, így a magyarországi Civil Támogatási Alap a civil társadalom támogatásán és egyéb programokon keresztül is igyekszik hozzájárulni a gyűlöletbeszéd és -cselekmények csökkenéséhez.

További információ: