“European Local Democracy Week” – NO HATE SPEECH MOVEMENT akcióhét

2013. október 14-20.

A “European Local Democracy Week” – a helyi demokrácia európai hete egy olyan összeurópai esemény, amelynek keretében az Európa Tanács 47 tagországában a helyi önkormányzatok, hatóságok közösségi eseményeket rendeznek, lehetővé téve az állampolgároknak, hogy megnyilvánuljanak a helyi ügyekben, és párbeszédet folytassanak a döntéshozókkal. Az eseménysorozat célja a helyi szintű demokratikus részvétel előmozdítása. A rendezvényre 2013. október 14-20 között kerül sor és a kiemelt témája lesz az „Aktív állampolgárság: szavazás, eszmecsere és részvétel”.

Ebből az alkalomból a No Hate Speech Movement (a gyűlöletbeszéd elleni európai mozgalom) szeretné felhívni a figyelmet az online és offline gyűlöletbeszéd veszélyeire, amelyek a helyi közösség összetartását is fenyegetik. Célja továbbá, hogy mozgósítson a helyi demokrácia támogatására, és az online és offline állampolgári és civil részvételre, amelyek révén megvalósulhat a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem. További információk az európai hétről: Local Democracy Week.

Az akciók online és offline is megvalósulhatnak: 

Facebookon , Twitteren (#nohatespeech), No Hate Speech Movement hivatalos platformján, valamint a magyar Facebook oldalon

Az alábbi akciókat javasoljuk:

  1. Jelentsétek a gyűlöletbeszéd incidenseket a Hate Speech Watch-on: ilyenek például a helyi közösség egy csoportja ellen irányuló gyűlöletbeszéd esetei, gyűlöletbeszédnek tekinthető megnyilvánulás egy helyi szerv részéről stb.
  2. Készítsetek helyi politikust vagy a helyi civil társadalom egy képviselőjét megszólaltató videó-felvételt olyan jó gyakorlatokról vagy megmozdulásokról, amelyek a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus és a diszkrimináció leküzdését célozzák. Töltsétek fel ezeket a videókat a No Hate Speech Movement honlapjára
  3. Csatlakozzatok a Párbeszéd (discussion) szekcióhoz, ahol online aktivisták vitáznak a helyi demokráciák szerepéről a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben. Ha többet szeretnétek megtudni arról, mit tehettek helyi szinten, csatlakozzatok a fórumhoz itt: Local Democracy and Hate Speech.
  4. 4. Készítsetek posztert a helyi demokratikus részvételről és tegyétek ki az otthonotokhoz közel! Osszatok meg fotókat erről a No Hate Speech Movement weboldalon!

Az akcióhét Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/310392169101148/
 

Összefoglaló az előző akciónapról: 2013. szeptember 21. - Beszélj békét, ne gyűlöletet!
Fényképek az eseményről