Hospice Önkéntes Képzés

Szervezet neve: 
Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány
Esemény ideje: 
2013. november 23., szombat
09:00 - 17:00
Helyszín: 
PTE ÁOK Családorvostani Intézet (7624 Pécs, Rákóczi u. 2)

Önkéntesnek lenni jó…

…derült ki a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán nyert, s a 2013. november 23-án elindított hospice önkéntes képzésünkön. A mellékelt képek és az előadásokba való aktív bekapcsolódás visszaigazolta, hogy a több mint 50 jelentkező közül – személyes meghallgatás alapján - kiválasztott 20 leendő önkéntes, komoly elszántsággal végezné úgy a betegágyak melletti, mind az alapítványi munka segítését. Váratlan volt, hogy többen mindkét feladatkörbe szívesen bekapcsolódnának.
Délben az előadók, az önkéntesként dolgozó munkatársaink és a hallgatók is készségesen válaszoltak az MTVA Kossuth Rádió pécsi tudósítójának, Körmöczy Zsuzsának a kérdéseire.
Már a bemutatkozáskor kialakult egy olyan összhang a résztvevők között, mely elmosta a generációk közötti távolságot. Egyetemista fiatal, középkorú és szépkorú egyaránt nyitott volt a másik véleményére, mondani valójára. Az előadók témáit is feszülten figyelték. Ennek kapcsán természetes volt, hogy még a szünetekben is kérdésekkel oltották tudásszomjukat, egy olyan téma minél mélyebb elsajátítása kapcsán, mint a végstádiumban lévő betegek otthoni ápolása. Nyilván nem az ápolók, gondozók által ellátott feladatok átadásáról szólt ez a nap. Olyan mentálhigiénés és gyakorlati praktikákat sajátítottak el, mint a lelki támogatás, a fekvő beteg hajmosása, egyéb kényelmi kívánalmainak biztonságos teljesítése. Ezek olyan emberi segítségnyújtások, melyet bárhol, bármikor hatékonyan alkalmazhatunk, akár szeretteink, akár ellátottjaink körében. Olyan praktikák, melyeket eddig otthon csak néhányuknak volt módjuk ellesni, illetve iskolákban - a nem egészségügyi, vagy szociális szakra járóknak - nem tanítják a mai napig sem.
A szervezők már az érkezéskor frissítőkkel várták a megjelenteket. Délre finom szendvicseket készítettek (külön gondolva a vegetáriánusokra is!) ebéd gyanánt. Mindegyiknek nagy sikere volt.
A délutáni program szintén sűrű volt és maximális odafigyelést igényelt. Itt már az interaktív előadások domináltak, amit hallgatóink nagyon élveztek. Kivétel nélkül mindenki megnyílt. Például a Csikós doktornő által hozott és mindenkinek kiosztott un. Kívánság kártyapaklikból (külön e célra készült, 1-1 szót tartalmazó lapokkal) mindenki kiválaszthatta, hogy élete utolsó pillanatában számára mi lenne a 10 legfontosabb, amit szeretne, ha megvalósíthatna, megvalósulna. Szinte kivétel nélkül mindenki a megbocsájtás, a búcsú lapját helyezte az elsők közé. Sokan a humor megőrzését is a prioritások közé emelték. Számomra elgondolkoztató volt, amikor egyik hallgatónk azt mondta: olyan egyszerűnek tűnt azt a 10 kártyalapot kiválasztani, de amikor ezeket hangosan fel is kellett sorolni?! Kimondva, szembesülni a gondolataimmal, akkor megrémültem…
Az egész napot betöltő képzés természetesen a sok új információ miatt egyben fárasztó is volt. Ez azonban sem a jelölteken, sem az előadókon ott és akkor nem érződött. Többen jelezték, hogy este, otthon már csak lazítani tudtak, tudtunk.
A gyakorlati modulokig hagyunk időt a tanultak feldolgozására, a pihenésre, feltöltődésre. Hamarosan újult erővel folytatjuk immáron a gyakorlati képzéssel.
Volt, aki már felkészülve, komoly felszereléssel érkezett. Így Sziráki Mártonnak ezúton is köszönjük az alábbi képeket.

Helschtáb Klára

Busa Csilla szociológus, hospice önkéntes mutatja be és ismerteti a Norvég Civil Támogatási Alapot és az általuk kiírt projectünket.
Lukács Miklós alapítványunk titkára bemutatta alapítványunkat és átfogó képet adott a végstádiumban lévő betegek ellátásának szervezeti lehetőségeiről
Menyhért Mónika pszichológus elindítja az önismereti tréninget, amely alapján valós képet kaptunk magunkról, s az ápoláshoz való hozzá állásunkróll
Helschtáb Klára alapítványunk marketing managere és Szvacsekné Jahn Gitta, a Fogd a Kezem Alapítvány vezetője, aki nálunk akar önkéntes lenni
Lukács Miklós alapítványunk titkára és Rőmerné Bornemissza Zsóka, leendő önkéntesünk beszélget
Együk szünetben megörökített beszélgetés pécsiek és mohácsiak között.
Dr. Csikós Ágnes bemutatja Hollósi Antalné pécsi önkéntesünket, aki eddigi munkájáról beszél
Dr. Csikós Ágnes bemutatja mohácsi önkéntesünket,, Somos Zsuzsát, is bemutatja, aki tapasztalatain túl a kérdésekre is válaszol.
Dr. Csikós Ágnes alapítványunk elnöke előadást tart "A betegek és családjuk segítése a gyakorlatban" címmel
"Becsöngetek"! Készülünk a következő előadásra
Olyan sikere volt a szendvicseknek, hogy addig hozzá sem értek, míg Sziráki Marci meg nem örökítette az utókor számára
Még enni sem tudunk kérdéseinkre kapott válaszok nélkül?
Íme a Kívánságkártya egyik paklija! Belenéznél te is?
Önismeret, kommunikáció c. előadás egyik csoport munkája is lencsevégre került.
De sokat törtük a fejünket azon, vajon mi lehet a jó megoldás, hogy is értelmezzünk egy- egy problémát?
Lukács Miklós "Ápolástan gyakorlatoton" épp az ápolási eszközök egyikét mutatja be
Úgy-e mondtam, hogy a nap végén, ott  még mindannyian mosolyogtunk!