Mit tehetünk a gyűlölet(beszéd) ellen?

Baltazár Színház - 12 parancsolat

Az NCTA Akciópályázat kiírásához kapcsolódóan merült fel egy olyan jó gyakorlat gyűjtemény összeállításának ötlete, ami segítheti a pályázók gondolkodását. A gyűlöletbeszéd illetve gyűlöletbűncselekmények elleni fellépés kiemelt hangsúlyt kapott a legújabb kiírásunkban – de ez a téma elsőre sokak számára kicsit megfoghatatlannak tűnhet. Mit lehet tenni a gyűlölet ellen? Meglepően sok olyan kezdeményezést találtunk, amelyek választ adtak erre a kérdésre. 

A Jó gyakorlatok menüpontra kattintva számos olyan akció, esemény, projekt, kampány rövid leírása sorakozik, amely közvetlenül vagy áttételesen, szűkebb vagy szélesebb körben, de megítélésünk szerint valóban hat a társadalomban növekvő gyűlölet elharapódzása ellen. Igyekeztünk többnyire hazai példákat összegyűjteni, de akad köztük pár külföldi is. Mese, méz, színház, sütemény, jóga, film, jojó – a legváltozatosabb eszközöket használták eddig azok a csoportok, aktivisták és szervezetek, akik nemcsak hisznek abban, hogy a gyűlölet visszaszorítható, de tesznek is érte. 

Érdemes rendszeresen visszatérni az oldalra, mert a közeljövőben nemcsak a meglévő példák leírását fogjuk bővíteni, hanem folyamatosan kerülnek majd a gyűjteménybe újabb és újabb jó gyakorlatok is.

Szeretnél Te is akciót szervezni? Olvasd el kapcsolódó pályázati felhívásunkat!