A miskolci Észak-kelet Átjáró egyesület megnyerte az Európai Unió kulturális örökség díját

Az Európa Nostra díjas magyar projekt: "A rozsdazónától új Miskolcig"  Fotó: Darázs Richárd

Rangos Európai Uniós díjat nyert három olyan projekt is, melyek az EGT/Norvég Alapoknak köszönhetően indulhattak el a megvalósítás útján. Az Európai Unió Kulturális Örökség Díját az Európa Nostra Alapvítány kezeli, amelynek felhívására idén 30 országból 160 projektet neveztek be. Az elismeréssel idén összesen 27 projektet tüntettek ki, köztük a miskolci Észak-keleti Átjáró Egyesületet.

A ciprusi Együttműködés Otthona és a portugál Torres Vedra történelmi útvonal a “Megőrzés” kategóriában, míg az Észak-keleti Átjáró Egyesület “A rozsdazónától új Miskolcig” címet viselő projektje az “Oktatás, képzés és szemléletformálás” kategóriában részesült elismerésben.

A díjátadó eseményre május 5-én Bécsben kerül sor, ahol összesen hat projekt veheti át a 10 ezer eurós jutalommal is járó díjat. Egy további projektet a közönség választhat ki online szavazáson, melyen az EGT /Norvég Alapok projektjeire is lehet voksolni!

Örökség és sokszínűség

A ciprusi Együttműködés Háza (H4C)- egy egyedülálló projekt a békéért, az együttműködésért és az egységért. Izland, Liechtenstein és Norvégia az EGT Alapokon keresztül támogatta a H4C-t és a vegyes - görög és török - közösséget segítő információs tevékenységeket, kutatásokat és képzéseket. A helyszín az ellenőrző pontok átlépése nélkül közelíthető meg, mindkét országból elérhető közös teret kínálva mindenkinek. A zsűri elismerését fejezte ki  az Együttműködés Házának tevékenységével kapcsolatban, mely a nicosiai ENSZ “holtsáv” felélesztésével a békefolyamatot támogatja.

A portugál Linhas de Torres Vedras (Torres Vedra Védvonal Történelmi Út) egy 152 erődből álló katonai védőgyűrű, mely Wellington hercege építtetett a félszigeti háború idején. Az erózió okozta károkat 1.5 millió eurós EGT támogatás segítségével állították helyre. Az erődök helyreállításának köszönhetően létrejött új kirándulóutat számos turista és helyi vendég keresi fel, így ismerkedve a kor történetével.

A középkorban büszke Miskolc városa az utóbbi időszakban leginkább az ipari hanyatlás következményeit sínyli meg. A gazdasági visszaesés hatására rengeteg fiatal hagyja el a várost, és keres munkát máshol. Az átfogó kulturális örökségvédő Átjáró Projekt a város ipari örökségének megőrzését, a megmaradt épített örökség revitalizációját és a városi identitás megújítását tűzte ki célul, visszaadva a helyi lakosság büszkeségét.

A növekedés kultúrája

Önmagában is értékes kulturális örökségünk jelentősen hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez. Európában az állami és magán szervezetek legalább 5 milliárd eurót költenek a kulturális örökség megőrzésére. Az OECD adatai szerint a világ turizmusának 40%-ban van kulturális vonatkozása s a kulturális örökség alapvető forrása a fenntartható fejlődésnek és a társadalmi kohéziónak is.

Europa Nostra díj

Az Európai Unió Kulturális Örökség Díja és az Európa Nostra Díj a kulturális örökség megőrzése terén elért kíváló eredmények elismerésére jött létre. A díj négy kategóriája a megőrzés, kutatás, elkötelezett szolgálat és az oktatás-képzés-szemléletformálás.

A díjátadó rendezvényt Május 5-én a bécsi Burgtheater-ben rendezik, az esemény védnöke Heinz Fischer, Ausztria elnöke. A díjakat Androulla Vassiliou, Európai kulturális biztos és Plácido Domingo  operaénekes, az Europa Nostra elnöke adják át.

További információ (angolul): az Európai Bizottság sajtóközleménye

Az Europa Nostra összefoglalói a projektekről, videókkal és fotókkal

További információ az EEA alapok kulturális örökség programjairól