Műhelynap Pécsen az aktív civil társadalomért

Az NCTA „Mozgasd be a világod” regionális műhelysorozatának első állomása Pécsen valósult meg március 31-én a Civil Közösségek Házában. Az eseményen civil szervezetek munkatársai és más szektorban dolgozó illetve tanuló aktív állampolgárok közösen kerestek válaszokat arra, hogy milyen szempontok és eszközök segíthetik a civil társadalom láthatóságát és aktív jelenlétét a közösségekben. A társadalom eltérő csoportjainak összehozása, a szervezetek komfortzónájából való kimozdulása, a sérülékeny csoportok értékteremtése és a tudatos, aktív kommunikáció egyaránt hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az előítéletek helyett a megismerés és az együttműködés határozza meg a különböző csoportok egymáshoz való viszonyát. A közös célok, érdekek beazonosítása, az új célcsoportok elérése és a jó gyakorlatok láthatósága ugyanis mind a civil társadalom, mind a sérülékeny csoportok és az emberi jogok érvényesülésének megerősítését elősegíti.

A résztvevők helyi és országos civil akciók elemzése valamint saját problémáik és jó gyakorlataik megvitatása során azonosítottak be olyan eszközöket és szempontokat, amelyeket bármely civil kezdeményezés hasznosítani tud függetlenül a célcsoportjától és szakmai munkájától. A Pécsi Szín-Tér Egyesület Murál Morál Mező csoportjának munkatársa Katona Krisztina egy több évvel ezelőtt lezajlott akciójukat mutatta be, melynek hatására azóta is aktívan együtt dolgoznak az egykor bevont pécsbányai fiatalokkal, és partnerként működnek együtt a közösség igényeire, értékeire reflektáló kezdeményezésekben. Munkájuk során akár falfestésről legyen szó, akár videoklip készítésről – amelyet szintén levetített – mindig a fiatalok saját hiteles üzeneteinek közvetítésére helyeznek hangsúlyt a közösségfejlesztés és szakmai képzés mellett.

A műhelynap résztvevői számára Cserdi község roma lakói szolgáltak fel saját maguk által készített ebédet, amiért semmilyen ellenszolgáltatást nem fogadtak el a szervezőktől. Számukra ugyanis fontos, hogy aki tud adni a másiknak, az önzetlenül tegye is meg, függetlenül attól, hogy ki honnan származik és milyen a szociális helyzete. A jelenlévők számára a kávét pedig a Budapest Bike Maffia önkéntesei kínálták fel.

A műhelynap résztvevői tehát nem csak a szavak szintjén tapasztalhatták meg, hogy a valóban közösségi alapon szerveződő kezdeményezések hitelessége és hatása korántsem csupán pénz kérdése. Az egyik jelenlévő szerint: „itt végre nem a már százszor meghallgatott szöveg ment le, hanem nagyon konkrét eszközöket mutattok, ami nagyon hasznos”.

A következő műhelynapok felhívásai rövidesen elérhetőek lesznek a Norvég Civil Támogatási Alap honlapján.