Legszennyezes.hu - élő szmog információk

Válogatás megvalósult projektjeink közül

A legszennyezes.hu oldal egy időjárási portálhoz hasonlóan folyamatosan tájékoztat a pillanatnyi légszennyezettségről, a várható helyzetről – országos térképek formájában, valamint települési aloldalakon mutatja ezeket az információkat. Az oldal tájékoztat a pillanatnyi légszennyezettség egészségi hatásairól, aktuális helyzetre szabott javaslatokat fogalmaz meg. Komoly segítséget nyújt ezzel a kisgyermekes anyukáknak, kiemelten a várandós, gyes-en lévő édesanyáknak, a felsőfokú természettudományos tanulmányaikat végző fiataloknak, környezetvédelmi irányultságú oktatási intézmények pedagógusainak, légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek (asztmások/allergiások), aktív sporttevékenységet végzőknek és környezetvédelem iránt elkötelezett személyeknek.

Az elért eredményekről a projekt vezetőjét, Szuhi Attilát az alapítvány geográfus végzettségű szakértőjét kérdeztük, aki önkéntesként dolgozik az alapítványnál.

Miért van most szükség egy ilyen portálra?
A 2008-as válság óta trend a családok elszegényedése, ami hozza magával a vegyes tüzelés egyre terjedő használatát. Nincs pénz gázra, így aztán megy minden a nem éppen hatékony és környezetbarát tüzelő eszközökbe. Viszont ezzel lényegesen romlik elsősorban a kistelepülések levegőminősége.

Miben nyújt többet ez a honlap más portáloknál? 

Közérthető a légszennyezésről 3 fő dologban: igazi újdonság, hogy az összes hazai település pillanatnyi légszennyezését mutatja, előrejelez, és az azt igénylő felhasználóknak e-mailes szmog riasztást küld.
A városokban vannak levegőszennyezettséget mérő pontok, helyenként kijelzővel. Ezek adatait számos portál tartalmazza. Viszont a kistelepüléseken becsült érték sem volt. Alapítványunk kidolgozott egy módszert több tudományos leírás figyelembevételével, amellyel ezeken a településeken a térségi mért légszennyezettségi és egyéb adatok alapján becsüli az helyi adatokat. Tulajdonképpen nem csak az egészségi helyzetük miatt érintett állampolgároknak, de számos szakma művelőjének is segítségére van. Kaptunk köszönőlevelet ÁNTSZ-től, egy tisztifőorvos írta nekünk, hogy az oldal komoly segítség az ő munkájához. 

Merre fejleszthető tovább az oldal, illetve a szervezet kínálta szolgáltatások?

Egyre több a webszemét a levelezőrendszerekben, viszont terjednek az okostelefonok és a különféle applikációk is. El lehetne menni pl. ebbe az irányba is. Egy ilyen alkalmazás kifejlesztése egyelőre meghaladja az alapítvány lehetőségeit. 

Fontos az, hogy egy ilyen szolgáltatást civil szervezet készítsen el?

Jó lenne, ha ezt nem civil, hanem pl. Országos Meteorológiai Szolgálat csinálná – van is ilyen törekvése Budapestre. De amíg az ilyen nagy szervezeteknél megvalósul valami, ahhoz idő és jóval több forrás kell. Mi 1 millióból szolgáltatunk az egész országnak, ha ezt állami cég csinálná biztosan a 100-szorosába kerülne. 

Eddigi tapasztalatok az oldal fenntarthatóságáról?

Mi eleve olyan programot fejlesztettünk, amely automatikusan szedi össze a szükséges bemeneti adatokat a világhálóról. Vagyis a rendszerbe nem kell belenyúlni, automatikusan szed le adatokat, számol, és közöl a honlapon. Valamennyi bevétel is jön hirdetésekből, keresnek bennünket pl. légfrissítős cégek. Természetesen a termékhirdetésekért nem vállal felelősséget az alapítvány. Ha direkt szponzort találnánk, akkor őket természetesen „nagyon átvilágítanánk”.

Üzenet a civil szektornak?

Egyre jobban tolódunk el a net világába. Ha egy civil szervezet tömeget akar elérni, akkor az a jó, ha a weboldala szolgáltat. Például egy állatvédő szervezet naponta pakolja fel, hogy mi történik a kutyáival, vagy egy fenntartható gazdálkodással foglalkozó termelő szervezet azt, ami naponta érik, történik. Jó lenne naponta szolgáltatni a lakosnak, ami miatt visszatér. Civilként olyat adunk, amit egy állam nem tud megadni az embereknek. És ez segít abban is, hogy a sajtó is gyakrabban adjon híreket a civilek dolgairól. Bennünket is keresni szokott a sajtó – igaz főként szmog helyzetekben. 

A projekt keretében fejlesztett "Legszennyezes.hu - élő szmog információk" Társadalmi és civil szervezetek kategóriában Év Honlapja díjat nyert 2013-ban.

 

A támogatott projekt egyéb adatai >>>