Nemzetközi jó gyakorlatok romániai civil találkozón

Az Autonómia Alapítvány munkatársai 2014. május 8-11 között Bukarestben megrendezésre kerülő ONGFest-en a romániai civil szervezetek országos fesztiválján vettek részt. A rendezvény az EEA Grants segítségével valósult meg, a külföldi résztvevők programját, a román FDSC nevű alapítvány koordinálta. Az idei ONGFest témája a sokszínűség, a tolerancia és a szolidaritás ösztönzése valamint a diszkrimináció elleni küzdelem és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés volt.

A program célja, hogy növelje az aktív résztvevők számát a romániai közösségi fejlesztésekben és a különböző civil egyesületekben, alapítványokban. A fesztivál továbbá a civil szervezetek, az állami intézmények, vállalatok, a média és a polgárok közötti nyilvános vita ösztönzését is célozta.

Az idei rendezvényre Norvégiából, Bulgáriából, Észtországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Lengyelországból és Litvániából érkező civil szervezetek osztották meg a résztvevőkkel jó gyakorlataikat és tapasztalataikat lehetővé téve a gyakorlatok elterjesztését és nemzetközi együttműködések kialakítását.

A külföldi és román civil szervezetek munkájával közelebbről tematikus workshopokon is megismerkedhettek a résztvevők. Az egyik műhely a civil részvétel és mozgósítás témájában zajlott, ahol többek között a litvániai ’Ethnic Kitchen’ projekt került bemutatásra. Ez a kezdeményezés a bevándorlók iránti bizalom növekedését célozza. Litvániában alacsony a bevándorlók aránya és e kisszámú népesség viszonylag szeparáltan él, keveset érintkeznek a többségi társadalommal. A kölcsönös bizalmatlanság, melynek fő oka, hogy az emberek nem igazán ismerik egymást és a másik kultúráját, kiválóan leküzdhető az Ethnic kitchen kezdeményezéssel. A doku-drámában 6 emigráns nő történetét ismerhetjük meg, akik különböző országokból érkeztek Litvániába. A konyha itt az étel elkészítésének fizikai terénél többet jelent, hiszen lehetőség nyílik megismerni, hogy a szereplők milyen mindennapi problémákkal szembesülnek származásuk vagy épp nemük miatt, valamint közelebbi képet kaphatunk a nők származási országának hagyományairól, ami gazdagítja a többségi társadalom kultúráját. A témában jelenleg dokumentumfilm készítését is tervezik, hogy még hatékonyabban küzdhessenek a negatív sztereotípiák, a xenofóbia és a szexizmus ellen.

Szintén bemutatkozott egy bukaresti közösségszervező csoport, mely különböző helyi problémák megoldásába vonja be az érintett közösségeket. A civil csoport célja először feltárni a helyi problémákat és ezekre helyben megoldást találni, melyhez az ott lakó egyénekből igyekeznek olyan közösséget szervezni, mely képes aktívan tenni a közös célokért, és érdekeit hatékonyan tudja érvékesíteni. Így vált többek között biztonságossá a lakókörnyezettől az iskoláig elvezető út a gyerekek számára és sok olyan apró változás, mely élhetőbbé tette a várost. Ezenkívül érdekes észtországi kampánnyal is megismerkedhettünk, mely a kulturális sokszínűség népszerűsítését tűzte ki célul az ’erivenus rikastab’ vagyis a sokféleség gazdagít jelszó alatt. Bővebb angol infó itt >>>.

A roma integrációval foglalkozó munkacsoport egy Bukarest határában lévő roma történeti múzeumot látogatott meg, a Roma Butik-ot. Az épületet és a benne található kiállítást aktivisták és más közreműködő szervezetek alakították ki. A tárlat hagyományos roma foglalkozásokat mutat be tárgyakon és fotókon keresztül. Az aktivista csoport egyik kezdeményezésében különböző foglalkozást űző roma felnőttek látogatnak el iskolákba, hogy a tanulóknak meséljenek az életükről illetve arról, hogyan érték el céljaikat. Több száz osztálytermi látogatáson vannak már túl, és mint mondták: "Végre nem projektekben gondolkozunk, hanem motivációt és hitet adunk a gyerekeknek".

A fesztiválon jelen volt a No Hate mozgalom, melyről szombaton az Európa Sátorban beszélgetést szerveztek a külföldi résztvevők és a romániai civilek közreműködésével. A gyűlöletbeszéd elleni nyílt és indirekt nemzetközi és külföldi jó gyakorlatok megismerése tovább gazdagította az itthoni tapasztalatokat. A román szervezők összegzéséből kiderült, hogy a roma integrációval foglalkozó szervezetek az eltérő országokban hasonló problémákkal küzdenek, noha természetesen minden országnak vannak speciális problémái. A FDSC munkatársa elmondta, hogy náluk kevés a pozitív visszacsatolás, ezért különösen kíváncsiak máshol már megvalósult, sikeresen lezajlott projektekre.

A román a civil szféra legfontosabb eseményén való részvételnek köszönhetően olyan tapasztalatokat és ötleteket gyűjthettünk, melyeket a magyarországi civil szférában is hasznosíthatunk a jövőben.