A független civil társadalmat támadja a kormány a KEHI vizsgálattal

Előzetes tájékoztatásával ellentétben nem az Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) konzorciumát vezető Ökotárs Alapítványhoz, hanem a partner Autonómia Alapítványhoz és a Demokratikus Jogok Fejlődéséért Alapítványhoz ment ma reggel 9 órára a KEHI. A vizsgálat jogalapját ezek a szervezetek ugyanúgy vitatják, mint az Ökotárs. Továbbra sem lehet tudni, hogy miért vizsgálódnak, és hogy mi a vizsgálat pontos célja. A konzorcium továbbra is áll minden jogszerű ellenőrzés elé, amelyet kizárólag a Norvég Alapok kezelését felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) végezhet, ill. rendelhet el.

Az Ökotárs igazgatója, Móra Veronika kiemelte: Csepreghy Nándor, a fejlesztéspolitikáért felelős kommunikációs államtitkár által hivatkozott államháztartási törvény, vagyis a vizsgálat feltétele az lenne, hogy legyen magyar közpénz a vizsgálandó szervezetnél. Ilyenről azonban szó sincs, kizárólag a norvég adófizetők pénzét költi a Norvég Civil Támogatási Alap. Ezt a magyar kormányzat szereplői is tudják, az együttműködési megállapodás aláírásával el is fogadták.

Ahogy az NCTA-t, úgy más külföldi kormány, vagy magánalapítvány magyar civileket támogató pályáztatását és elszámolását sem vizsgálhatja a KEHI. Az igazi demokrácia feltétele a független civil társadalom, amely jogszabályoknak megfelelő módon, kormányzattól független forrásokhoz is hozzájuthat.

Vélhetően senki nem támogatná, ha például a polgármestere elmenne hozzá, és a lakásán akarná ellenőrizni, hogy mire költi adózott jövedelmét. A településvezetőnek se köze, se jogalapja nem lenne a vizsgálódáshoz, hasonlóan a kormányzat által az NCTA működésével kapcsolatban indított KEHI vizsgálathoz.

Mi lehet a célja a jogszerűtlen vizsgálódásnak, listázásnak?

A civil szervezetek megfélemlítése, ellehetetlenítése, érzékeny, személyes adatok megszerzése, előfeltevések, vádak igazolása, továbbá az NCTA működésének akadályozása. Az NCTA azonban a kormányzati nyomás ellenére is folytatja munkáját.

A Norvég Civil Alap a legsikeresebb

Az NCTA továbbra is az egyetlen szelete a teljes Norvég Alapnak, amellyel a támogató maradéktalanul elégedett. A vizsgálatok rendre igazolják, hogy mind a pályáztatás, mind az elszámolás megfelel a szabályoknak, elvárásoknak. A Norvég Alap nagyobb részét kitevő összeget, az NCTA-keret tízszeresét, összesen 40 milliárd forintot azonban Norvégia nem tudja folyósítani az államnak. Nem látja ugyanis az átlátható pályáztatás garanciáit a közelmúltban átalakított új elosztási rendszerben. (Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszűntetésével a pályázati pénzek elosztásáről a Széchenyi Programirodának kellene gondoskodnia.) Bízunk benne, hogy a kormány mihamarabb elhárít minden olyan akadályt, amely most lehetetlenné teszi, hogy a magyar adófizetők és a támogatásra szoruló területek képviselői hozzájussanak a nekik járó forrásokhoz.


Forrás: Index

Hét fejlesztendő terület, amelyet a magyar kormány is támogat

Szintén a kormányzat beleegyezésével döntött a támogató arról a hét, NCTA által  fejlesztendő területről, köztük a jogvédelemről, amely terület szervezeteit most listázta a Miniszterelnökség. Az NCTA kizárólag azt vizsgálja, hogy a pályázók tevékenysége megfelel-e a kiírásoknak. Pártkötődést, pártszimpátiát nem listáz. Korábban sem tette, ezután sem fogja. A célja ugyanis az, hogy olyan ügyek mellé álljon, amelyeket az állam nem képvisel. Ilyenek pl. a női jogok. Ma Magyarországon minden ötödik nőt ér bántalmazás, de még a közvetlen életveszély elhárítását jelentő távoltartás ügyében sem születik határozott lépés.

Mi a civilek feladata?

A civil szektor feladata a mindenkori kormányzat feletti kontrol, a különböző társadalmi csoportok érdekképviselete, a hiányzó állami szolgáltatások biztosítása, és mindez költséghatékony módon. Az államnak egy demokráciában tehát érdeke segíteni a civil szektort. Mi bízunk benne, hogy a magyar kormány továbbra is elfogadja ezeket az alapvetéseket, és támogatja a munkáját segítő szervezeteket, ellehetetlenítésükre még akkor sem törekszik, ha részükről esetenként kritika éri. Bízunk abban is, hogy a köztisztviselők a magyar emberek érdekében dolgoznak, és nem kényszerülnek feketelisták készítésére, a magyar embereknek nyújtott szolgáltatások és fejlesztések megakadályozására. Reményeink szerint uniós tagként a kormányzat tiszteletben tartja a hazánkban jogszerűen működő államközi, civil és vállalati támogatási alapok független működését.

Bővebb információ: Móra Veronika, 20/480-4328, move@okotars.hu