Kell egy veteményeskert

Az elmúlt évtizedek intenzív mezőgazdálkodása nemcsak a talajokra, hanem az élelmiszereink minőségére is drámai hatást gyakorolt. A Csömörön zajló, Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott program célja azon túlmenően, hogy ezekre a kedvezőtlen folyamatokra felhívja a figyelmet, éppen az volt, hogy a lehetséges szemléletváltozáshoz kínáljon gyakorlati megoldásokat. 

A településen "Az én veteményeskertem" címmel most zajló program több elemből épült fel. A komposztálási program célja az volt, hogy mint ahogy az évezredeken keresztül természetes volt, a háztartásban, a kertben keletkező zöldjavak (nem pedig zöldhulladékok) visszakerüljenek kertünk talajába. A termőtalaj ugyanis véges természetes erőforrásunk, a talaj humusztartalmára vigyáznunk kell, a növények által felhasznált komposztot pedig folyamatosan szükséges pótolnunk. Reményeink szerint a komposztálási program az önkormányzat támogatásával hamarosan tovább folytatódik.

Az általános iskolai tankert ugyancsak egy régi hagyományt éleszt fel. Segítségével a felnövekvő generációk idejekorán megismerkedhetnek a természet örök korforgásával, a kert- és mezőgazdálkodás alapjaival. Természetesen az iskolaudvarra is kerültek komposztálóedények.

A program során az óvodák is komposztálóedényekhez jutottak, az ott keletkező humuszt többek közt a veteményeskert talajának tápanyag-utánpótlására használhatják fel. A program során számos ismeretbővítő előadás hangzott el. Az önkormányzat képviselő-testülete, az általános iskola tantestülete és az óvónőkön kívül néhány osztály és lelkes óvodások népes csoportja is belekóstolt a komposzt keletkezésébe és abba a csodálatos folyamatba, ahogyan a talajból paraj keletkezik.

A lakossági komposztálási programban résztvevők a komposztálás megismerésén túl a biokertművelés rejtelmeibe is betekintést nyertek. Az ismeretterjesztő előadásokból megtudhatták, hogy a kereskedelemben kapható élelmiszereink milyen riasztó mértékben tartalmaznak vegyszermaradékokat.  Ugyanakkor az asztalunkra kerülő élelmiszereknek a tápanyaghiánya is általánossá vált. Mindezek szintén az intenzív mezőgazdálkodás velejárói. A műtrágyával kezelt talajok folyamatosan elvesztik termőképességüket, a rajtuk termelt növények pedig nem jutnak elegendő természetes tápanyagforráshoz. Ezeknek a folyamatoknak a következményeit jól jelzik az úgynevezett civilizációs betegségek: a daganatos megbetegedések, allergiák és sorolhatnánk még vég nélkül az emberi szervezet vészjelzéseit.

Mielőtt végső elkeseredésünkben tehetetlenül széttárnánk a karjainkat, mondván: nincs mit tenni, gondoljunk nagyszüleink veteményeskertjére, a friss sárgarépa, zöldborsó mennyei ízére. 

Ragadjunk tehát szerszámot és létesítsünk ökológiai módszerekkel művelt veteményeskertet! A fitnesz klubok helyett látogassunk el inkább a kertünk végébe és ismerkedjünk meg a sajátmagunk által megtermelt zöldségek, gyümölcsök semmivel sem összehasonlítható örömével!

A program keretében számtalan települési rendezvényen lehetett az egyesület sátrába botlani, ahol játékos formában is megismerkedhettek az érdeklődők a komposztálás, biokertművelés alapjaival. A Szüreti mulatságon, a Falunapokon, a Bringafesztiválon sokan jelentkeztek a komposztálási programra, mely során a komposztálóedényeken túl egy régi-új szemléletmód bűvkörébe is kerülhetnek.

Jó komposztálást, jó biokert-művelést!

Gellért Miklós
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
További információk:
06-1-409-0449
gellertm@szike.eu
www.szike.eu.