Megjelent a Norvég Civil Támogatási Alap új pályázati felhívása!

Budapest, 2014. szeptember 1. – Az Ökotárs Alapítvány és partnerei ma tették közzé a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) harmadik (és ebben a periódusban egyben utolsó) pályázati felhívását civil szervezetek támogatására. Ahogy eddig is, a kiírás célja hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában”.

A korábbi felhívásokhoz hasonlóan ismét 7 témakörben nyújthatnak be pályázatot a felhívásban szereplő feltételeknek megfelelő civil szervezetek: (1) emberi jogok és demokrácia, (2) női jogok és esélyegyenlőség, (3) szervezet- és közösségfejlesztés, (4) ifjúsági- és gyermekügyek, (5) környezetvédelem és fenntartható fejlődés, (6) jóléti szolgáltatások, (7) társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése. Ezúttal is közepes (legfeljebb 50 000 euró támogatási összeg) és kisprojekt (legfeljebb 15 000 euró) kategóriában lehet támogatásért folyamodni. A pályázat kétfordulós: először csak egy rövid projektkoncepciót kell benyújtani a www.norvegcivilalap.hu online felületén legkésőbb október 15-ig. Ezek elbírálása után a második fordulóba továbbjutó szervezetek adhatják be részletes pályázatukat – a végső támogatási eredmény jövő év februárjára várható. 

A telefonos és e-mailes tanácsadás mellett a pályázatírás időszakában az NCTA lebonyolító alapítványai helyi civil szervezetek és közösségek meghívására tájékoztató fórumokat és projekttervező műhelymunkákat tartanak az ország egész területén (akár este és hétvégén is). Ezeket az eseményeket a kezdeményező helyi civileknek kell megszervezniük, legalább 20 potenciális érdeklődő szervezet részvételét biztosítva. Erre jelentkezni szeptember 15-ig az Autonómia Alapítvány elérhetőségein lehet. Az események helyszíne és időpontja nyilvánosan elérhető lesz a program honlapján, azok nyitottak lesznek bármely érdeklődő előtt.

Az új pályázati lehetőséggel párhuzamosan folyik a második körben támogatás nyert 136 szervezettel a szerződések megkötése és az első részletek folyósítása. Közben lassan lezáráshoz közelednek (vagy már le is zárultak) az első körben támogatott kisprojektek, míg a civil szervezetek szélesebb körének fejlesztését, képzését vállaló két-két és fél éves makroprojektek a megvalósítás első évének végén járnak. A projektekben történtekről és az eddigi (rész)eredményekről bővebben olvashatnak a „támogatott projektek” menüpontban , de az NCTA Facebook oldalán is sok képes-videós tudósítás található. 

A részletes felhívás a „pályázati dokumentumok” menüpontban olvasható

 Bővebb felvilágosítás a lebonyolító alapítványoktól kérhető.