Támogatott projektek

Projekt címe Politika az iskolában? A tanár segíthet.
Projektazonosító NCTA-2014-10805-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány
Telefon 06 1 212 48 00
Email somodyb@gmail.com
Honlap http://www.ekint.org
Projektfelelős Somody Bernadette
Projekt időszaka 2015. április 1. - 2016. március 31.
Támogatás összege 14,497 €

A közoktatás egyik legfontosabb feladata a demokráciára nevelés. A politikának, mint a közös ügyeinkkel foglalkozásnak helye kell legyen az iskolákban. Az oktatásban résztvevők különösen sérülékeny jogainak biztosítása érdekében ugyanakkor a közoktatási intézményekben a politika jelenlétének világos kereteket kell szabni, a pártpolitika megjelenése pedig tilos.
Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) a Történelemtanárok Egyletével (TTE) közösen 2015. április 1-től egyéves átfogó programot indított azért, hogy a közvélemény és az oktatási közösségek számára nyilvánvalóvá váljon: egy demokráciában mi elfogadható és mi nem - az oktatás és a politika viszonyában. Céljuk, hogy politikai nézetei miatt senki ne szenvedjen hátrányt a közoktatásban.
A gyerekek, szülők és tanárok jogainak biztosításában az egyik kulcsszerep a pedagógusoké, ezért szakismeretüket növelő és a kapcsolódó kompetenciáikat fejlesztő képzési programot indítanak 2015 októberében. Szeretnének a pedagógusok, illetve intézményvezetők számára a gyakorlatban is könnyen hasznosítható ismereteket bemutatni, amelyek birtokában könnyebben különbséget tehetnek a politika iskolai jelenlétének kívánatos, megengedhető és tilos formái között, a felmerülő problémákra pedig pedagógiai és jogi szempontból egyaránt helyes válaszokat adhatnak.
Ismeretterjesztő és figyelemfelhívó kampányt folytatnak. Esettanulmányokat, ajánlást tesznek közzé a politika és az oktatás helyes kapcsolatáról.
Konkrét ügyek kapcsán rendelkezésére állnak. Segítséget adnak a jogvényesítéshez.

 

Vissza a projektekhez