Támogatott projektek

Projekt címe Zöld kapcsolat projekt
Projektazonosító NCTA-2014-10813-E
Témakör Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neve Zöld Kapcsolat Egyesület
Levelezési cím 3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
Telefon 06-30/899-50-04; 46/505-077
Email info@zoldkapcsolat.hu
Honlap http://www.zoldkapcsolat.hu
Projektfelelős Spisák Edina
Projekt időszaka 2015. március 2. - 2016. április 30.
Támogatás összege 14,996 €

A projekt a célterületen (a diósgyőri Bulgárföld, Kilián, Árpád utcai lakótelep kb. 400 háztartása körében) végzett környezeti-fenntarthatósági szemléletformálást, közösségépítést, ellensúlyozva a városrész negatív társadalmi és kulturális folyamatait. Ennek a lakosság körében legfontosabb eszköze 3 „Mozdulj!” családi nap és 3 „Kutyajó-nap” volt. A lakosság körében kiemelt figyelmet kapott a balkonkertészet népszerűsítése, amihez kis kiadványt készítettek, valamint 6 alkalommal tartottak balkonkertészeti akciónap keretében személyes tanácsadással összekötött palántaosztást. Nyilvános pályázat alapján 3 lakossági környezetszépítési akció valósult meg.

A helyi iskolákban 6 tematikus napot tartottak a komposztálásról, valamint ötükben értékelték az intézmény működését környezetvédelmi szempontok alapján diákok bevonásával, konkrét javaslatokat téve és végrehajtva a zöldítést. Az iskoláknak a 2015. évi Föld-napján nagy szabású vetélkedőt is tartottak a városrész parkjaiban.

A projekt során felmérték a városrész egyéni és közösségi komposztálóinak gyakorlatát – 35 esetben mintavétel is történt, a komposzt minőségét szintén diákok bevonásával laboratóriumi körülmények között vizsgálták. A komposzt toalettek népszerűsítéséhez, illetve az ezzel kapcsolatos hatósági érdekérvényesítési munkához komposztáló toalettekből vett mintákat is vizsgáltak, a Miskolci Autista Alapítvány Varga-hegyi majorságában pedig komposzt fűtésű fóliasátrat állítottak fel, és a komposztkazán működését műszeres eszközökkel figyelték meg. A tapasztalatokat összefoglaló tanulmányban összegezték.

 

Vissza a projektekhez