Támogatott projektek

Projekt címe VARÁZSJOGAR – gyerekjogokról gyerekeknek és felnőtteknek
Projektazonosító NCTA-2014-10830-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Liget Műhely Alapítvány
Levelezési cím 1122 Budapest, Kissvábhegyi út 4-6.
Telefon +36 1 3550636
Email info@liget.org
Honlap http://szitakoto.com
Projektfelelős Horgas Judit
Projekt időszaka 2015. március 2. - 2016. január 30.
Támogatás összege 12,893 €

Az Eurobarometer szerint az Unióban Magyarországon a legmagasabb – mintegy 61% – azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem tudják, hogy vannak gyerekjogok. Az UNICEF 2014-es felmérése szerint a legtöbb magyar gyerek nem tudja, jogai hol, hogyan ismerhetők meg. A projektet lebonyolító szervezet 2008 óta működő Szitakötő programja során kiépített iskolai hálózattal, szakmai kapcsolataival, komplex megközelítésével és kreatív eszközeivel kívánt a problémára reagálni.
A projektbe bevont gyerekek, szülők, tanárok és szakemberek egymással interakcióban, közös játék és alkotás során ismerhették meg a gyerekjogokat, amihez alkalmat és háttéranyagot, szakmai mentorálást és a fenntartáshoz szükséges lehetőségeket biztosított a megvalósító szervezet. A bevont iskolákban, összesen 20 hazai településen tartottak foglalkozássorozatokat dráma- és művészetpedagógiai módszerek alkalmazásával a gyermekjogok témájában.
Gyerekpályázatot hirdettek gyerekjog témakörben, s a beérkezett műveket megjelentették a Szitakötő folyóiratban. Alkotói pályázatukra írók, költők, és gyerekekkel foglalkozó szakemberek műveit várták, amelyeket szintén a folyóiratban jelentettek meg.
A projekt végére szakmai anyagok kerültek kidolgozásra, amelyek a valós helyzeten, az országosan megtartott foglalkozás-sorozat tapasztalatain alapulnak, kipróbált, sikeresen alkalmazható feladatokból állnak, jogi és pedagógiai szempontból is kifogástalanok. A szakmai anyagok elérhetőek az alábbi linkeken:
- magyar nyelven: https://issuu.com/liget/docs/varazsjogar-szitakoto-hu
- angol nyelven: https://issuu.com/liget/docs/magicspectre-dragonfly-en
A projekt hatásaként elmondható, hogy a gyerekpályázat meghirdetése során több ezer diákot értek el, ezáltal felhívták a figyelmüket a gyerekjogok fontosságára. A projektnek köszönhetően sikerült a közoktatásba bevinni egy olyan témát, amire eddig nem szakított senki sem kellő időt és figyelmet. A Szitakötő folyóiratban megjelent alkotói pályázat írásainak köszönhetően az intézményekben, tanórákon, szakkörökön, klubokban kiemelt szerepet kapott a gyermekjogok témaköre.

 

Vissza a projektekhez