Támogatott projektek

Projekt címe PUTREN O VUDAR! (Nyissátok ki az ajtót!)
Projektazonosító NCTA-2015-10967-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Siroki Roma-Magyar Egyesület
Levelezési cím 3332 Sirok, Széchenyi út 3.
Telefon 36/952-491
Email zsuzsi.forgo@gmail.com
Honlap http://nincs
Projektfelelős Csikiné Puporka Andrea
Projekt időszaka 2015. március 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 45,397 €

Sirok Heves megye északi részén található község a Pétervásárai járásban, melynek társadalmi-gazdasági helyzete folyamatosan romlik. Az apró- és kisfalvakban élő roma közösségeknek meg kell találnia azokat a csatornákat, amelyeken keresztül egyenrangú partnerként részt vehetnek az életüket közvetlenül érintő döntések meghozatalában, tehát erős közösséget alkotva megjelennek a különböző térségfejlesztő folyamatokban és döntésekben. Tehát egy közösség létrehozása volt a cél, amelybe a települési roma csoportok integrálódnak, amelyhez kapcsolódni tudnak. Egy olyan közösségi teret hoznak létre a pétervásárai kistérségben lévő roma szervezetek összefogásával, amely bemutatja a romák kistáji történetét, értékeit, multikulturális rendezvényekre ad lehetőséget, valamint képviseli a romák érdekeit.
A projekt során több alkalommal közös fórumot, meghívott előadókkal interaktív előadásokat szerveztek, térségfejlesztési problémákat elemeztek, illetve bemutatkozási lehetőséget adtak más, országos civil szervezeteknek is, ezzel elősegítve a kapcsolatépítést. A projekt során 13 civil szervezettel működtek együtt, amelynek hatására új formális és informális kapcsolatokra tettek szert.
A projekt egyik kiemelt tevékenysége volt a kőlyuk (barlanglakás) és a hozzá tartozó ház felújítása és közösségi térré alakítása. Szakértői irányítással és önkéntesek segítségével beszerezték a közösségi térbe szükséges tárgyi eszközöket, emlékeket, helytörténeti kutatást végeztek több alkalommal,. Az összegyűjtött és rendszerezett kutatási dokumentumok alapján a kistérség roma történetét egy húszoldalas monográfiába foglalták össze. A szelektált, elrendezett, összegyűjtött anyagokból a Romák Világnapjával egybekötve kiállítást is rendeztek. Emellett különböző közösségi, szomszédoló programokat is szerveztek, amelyeken a falu lakossága vett részt. Így erősödött a településen az emberek közötti kapcsolat.
A projekt segítségével a hátrányos helyzetű településen, a falu lakosságából 2 főnek biztosított munkát a szervezet. Az eredmény, hogy a roma és nem roma lakosság közelebb került egymáshoz, a kistérségben élő civil szervezetek tanultak egymástól, átvették egymástól a jó gyakorlatokat.

 

Vissza a projektekhez