Támogatott projektek

Projekt címe Halmaji roma nők összefogása
Projektazonosító NCTA-2015-11039-B
Témakör Női jogok és esélyegyenlőség
Szervezet neve Hernád Völgye Roma és Hátrányos Helyzetűekért Egyesület
Levelezési cím 3842 Halmaj, 3842 Halmaj Dankó u. 29.
Telefon 0620 323 96 30
Email horvathell@gmail.com
Projektfelelős Horváth Elemér
Projekt időszaka 2015. április 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 48,179 €

NCTA-2015-11039-B
Hernád Völgye Roma és Hátrányos Helyzetűekért Egyesület
Halmaji roma nők összefogása

A projekt fő feladata egy roma női mentorcsoport megszervezése, és azok közösségi feladatokra, társadalmi felelősségvállalásra való felkészítése volt. A projekt során a résztvevő roma közösségekben olyan új tudások jelentek meg, mint a női jogok képviselete, a közösségi mediálás, klubszervezés, kommunikációs helyzetek kezelése, formális tudásátadás képessége. Öt, saját feladatkörrel bíró munkacsoport állt fel, melyek tevékenységeinek hatása régiós szinten érvényesült.
1. A női intim egészségvédelem csoport a környék iskoláit járta, ahol megosztotta tudását a fiatal roma lányokkal a menstruáció, tisztálkodás, fogamzásgátlás, terhesség, szülés témákban.
2. A halmaji baba-mama klubok szervezői fiatal roma anyukák voltak. A találkozásaikon saját gyereknevelési problémáikat dolgozták fel: szoptatás vagy tápszeres etetés, tejallergia stb.
3. A halmaji nevelőszülő klub egy valódi alulról jövő kezdeményezés. A projekt támogatásával indult el az önsegítő és érdekvédelmi szervezetbe tömörülésük.
4. A roma női jogtudatosság csoport esélyegyenlőségi akcióikon vett részt illetve szervezte azokat, pl. a halmaji kerekasztal beszélgetést a roma női életpálya kényszereiről és szabad döntéseiről, a lyukó-völgyi beszélgetőkört a családon belüli erőszakról szólt.
5. A halmaji mediátor csoport a projekt során felbukkanó problémákat segítette értelmezni a nem roma mentorok számára. Tanulta, és gyakorolta a közvetítést a kulturálisan kódolt konfliktus esetén.
A projektbe bevont települések roma női körében tudatosodott a közösségükért való felelősségvállalás fontossága. Saját bőrükön tapasztalhatták, mekkora ereje van annak, ha ők állnak oda a fiatalokkal beszélgetni eddig tabunak hitt témákról, mint pl. a fogamzásgátlás.
Megjelent és a lokális közösségben kiosztásra került Az Aktív Anyák Hangja magazin Halamji roma nők összefogása c. száma. Civil körökben ajánlásra került a projekt módszertani kiadványa halmaji roma nők összefogása címmel.

 

Vissza a projektekhez