Támogatott projektek

Projekt címe Gasztrofeszt MÁSKÉPP
Projektazonosító NCTA-2015-11559-X
Témakör Akciópályázatok
Szervezet neve Artemisszió Alapítvány
Levelezési cím 1085 Budapest, Budapest, Pál utca 6.
Telefon +36 70 321 3078; +36 1 413 6517
Email hanna.mikes@artemisszio.hu
Honlap http://www.artemisszio.hu/
Projektfelelős Mikes Hanna
Projekt időszaka 2015. július 13. - 2015. november 13.
Támogatás összege 4,999 €

A bevándorlás, kiváltképp annak irreguláris formája egy előítéletességgel és konfliktusokkal terhelt fogalom, a migráns nemzetiségi kultúrák ismerete egyoldalú, hiányos. Az Artemisszió Alapítvány a menekült témát újfajta módon, kulinaritásba ágyazva közelítette meg. Az akcióban szereplő 10 étterem egy héten át kibővítette kínálatát eritreai, szír, afgán, és/vagy szomáliai konyha ízvilágára reflektáló napi menüvel. Az ezekhez a menükhöz kapott kreatív anyagokon figyelemfelkeltő infografikák és személyes történetek jelentek meg az adott nemzetiségekről.

A projekt közvetlen célcsoportja ezen éttermek közönsége volt: új, a témával egyoldalú kontextusban szembesülő embereket próbált elérni. Emellett közvetett célcsoportunkat képzeték a Magyarországon élő bevándorlók és menekültek.

Az alapítvány célja az előítéletesség csökkentése és a többségi társadalom árnyaltabb véleményformálásra való ösztönözése; a más kultúrák értékeinek hangsúlyozása, migránsoktól való különbözőség benyomásának csökkentése; továbbá a szektorközi kapcsolatok építése volt. Ezeket a célokat egy jól előkészített, külső szakemberekkel megvalósított kampánnyal, a célcsoport már meglévő szokásaira építve, és a téma nem várt kontextusba helyezésével érte el az akció. Az eredményeket az eladott napi menük, elvitt információs anyagok, a záróeseményen résztvevők és a médiamegjelenések magas száma mutatja.

 

Vissza a projektekhez