Támogatott projektek

Projekt címe Roma rendészeti klub
Projektazonosító NCTA-2013-1565-G
Témakör Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció)
Szervezet neve Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (ERRBKE)
Levelezési cím 1126 Budapest, Böszörményi u. 21.
Telefon +36-1-355-11-82; +36-70-395-9272
Email info@faerleo.com
Honlap http://www.faerleo.com
Projektfelelős Makula György
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2014. április 1.
Támogatás összege 5,725 €

A projekt elsőszámú célja egy olyan modell program létrehozása és tesztelése, amely hatékonyan hozzájárulhat a fővárosi, szegregált övezetben élő, hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok rendészeti bizalomépítéséhez és amely mintául szolgálhat más, e témában tenni kívánó szervek, intézmények részére.
Közvetlenül érintett célcsoportok a diákok, a szülők, a tantestület tagjai.
Közvetve érintett célcsoportok a kerületi, fővárosi roma lakosság,a kerületi, fővárosi rendészeti dolgozók, illetve a média és a közvélemény.

A legfontosabb tevékenységek a diákoknak, a szülőknek és a pedagógusoknak szóló foglalkozások a rendészeti klubban, minden résztvevő aktív bevonása az egyes programokba, kiadvány készítése a munkáról, rendőrségi látogatások, klub estek szervezése és egy záró, értékelő szeminárium megtartása.

Az egyesület, a rendőrség és az iskola képes csökkenteni a roma érintettek rendészeti bizalom hiányát, sikeres, elérhető életút lehetőségekre hívjuk fel a fiatalok figyelmét,egyértelműen tudatjuk velük, hogy „ez a rendőrség az ő rendőrségük is”, pozitív irányú attitűd változást érünk el a rendészeti szervek irányába, felkeltjük az érdeklődésüket a rendőri pálya irányába, ezáltal növeljük a cigány származású, rendőrségi szolgálatra jelentkezők számát.

A roma fiatalok szemében a rendőrség gyakran félelem forrásaként jelenik meg, és bizalmatlanok a rendőrökkel szemben. Ugyanakkor a rendőrség tagjairól is elmondható, hogy kevéssé ismerik és értik a sokszor szegregáltan, szegénységben élő csoportok világát.

Az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület tagjai előadásokkal, rendőrségi látogatásokkal, klubestekkel hozta közelebb egymáshoz a roma fiatalokat és hozzátartozóikat a rendőrség munkatársaihoz. A projekt megvalósítói fontosnak tartják, hogy több roma fiatal lépjen be a rendőrség soraiba, ezzel is erősítve a roma középosztályt. A célkitűzés abszolút valószerű, hiszen a programban részt vevő fiatalok mind élvezték a programot, és várják annak folytatást. "Nagyon köszönjük, hogy részt vehettünk a program. Őszintén szólva, nem gondoltuk volna, hogy ennyi érdekes dologban lesz részünk és várjuk a folytatást!" – jelezte vissza egy résztvevő.

 

Vissza a projektekhez