Támogatott projektek

Projekt címe Roseto-projekt
Projektazonosító NCTA-2013-1862-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve MU Színház Egyesület
Levelezési cím 1117 Budapest, Kőrösy József utca 17.
Telefon +36-1-209-4014; +36-30-251-7765
Email szinhaz@mu.hu
Honlap http://www.mu.hu
Projektfelelős Erős Balázs
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. július 26.
Támogatás összege 7,990 €

A Roseto-projekt diákok, nyugdíjasok, álláskeresők és kismamák részére szervez csoportokat a fórumszínház, törvényalkotó színház és vitaszínház módszereivel fejlesztve kommunikációjukat. A XI. kerületi lakosok kommunikációs képességeinek, ezáltal önszerveződő-képességük javításához járul hozzá, hosszabb távon az együttműködések erősítéséshez és a demokratikus jogok gyakorlásának ösztönzéséhez. A foglalkozások közös mögöttes témája a megkülönböztetés elleni cselekvés.

A kiválasztott tevékenységek, a célcsoportokat alkotó, XI. kerületi, bevont nyugdíjas; diák; illetve aktív álláskeresői, kismama csoportok egyedi igényeinek figyelembe vételével kerültek megtervezésre és lebonyolításra. Az említett célcsoport számára az egyesület drámafoglalkozásokat szervezett, melyeket drámapedagógus, illetve színházi szakember vezetett, azonban a főszerep az egyenként 10-15 főből álló csoportoké volt. A program középpontjában a célcsoportoknak szervezett kommunikációs tevékenység áll. A Theatre in Education, a fórumszínház, törvényalkotó színház és vitaszínház módszereivel tanították meg a csoportoknak a megfelelő kommunikációt, hogy később egyéni és csoportos érdekeiket megfelelően tudják képviselni. A foglalkozásoknak volt közös mögöttes témája is, a megkülönböztetés elleni cselekvés.
A projektbe bevont célcsoportok gondolkodása, mentalitása ténylegesen megváltozott a drámafoglalkozásoknak köszönhetően. A projektnek különösen az álláskeresők és kismamák alkotta csoportra volt hatása. Önismereti játékok segítségével közelebb kerültek önmagukhoz, így a világhoz is. A színházi játékokon keresztül megfogalmazták azt, hogy mire van a legnagyobb szükségük az életben, milyen úton járnak, illetve, hogy a terveik megvalósulásához milyen akadályokkal kell megküzdeniük. A nyugdíjas célcsoport tapasztalatai, a foglalkozások hatására, különösen a kirekesztés, és más hasonló társadalmi problémákkal kapcsolatosan nőttek.
A projekt megfelelő nyilvánosságot kapott, a pályázó szervezet elsősorban az interneten promótálta a kezdeményezést, különös tekintettel a közösségi média adta, ma már megkerülhetetlen felületeket használta ki.

https://www.youtube.com/watch?v=uu3gsnLJYuc

 

Vissza a projektekhez