Támogatott projektek

Projekt címe A roma identitás képekben
Projektazonosító NCTA-2013-1885-G
Témakör Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció)
Szervezet neve Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány
Levelezési cím Budapest 1137, Katona József utca 2/E
Telefon + 36 20 976 5252
Email flora.laszlo@gmail.com
Honlap http://www.uccualapitvany.hu
Projektfelelős László Flóra
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2014. június 1.
Támogatás összege 9,664 €

14.1.
A „Roma identitás képekben” projekt célja, hogy erősítse az Uccu alapítvány eddigi tevékenységét, a tolerancia fokozását és a romákkal kapcsolatos előítéletek csökkentését főként a középiskolás korosztály körében. A projekt segítségével egy új Uccu foglalkozás kerül kidolgozásra, amely egy vizuális elemből, az iskolákban elhelyezésre kerülő fotó kiállításból, és az arra épülő foglalkozásból áll.
Az újonnan kidolgozandó modullal célunk az Uccu tevékenységének, valamint az Uccu roma önkéntes csapatának erősítése.
14.2.
A projekt elsődleges célcsoportjai a 14-19 éves középiskolai diákok, valamint az Uccu-ban önkéntesként tevékenykedő fiatal roma csapat. Másodlagos célcsoportként tekinthetők a tanárok, valamint a középiskolások közvetlen környezete, valamint a teljes roma társadalomból azok, akikre az Uccu tevékenysége hatással bír.
14.3.
- Az iskolákban kiállításra kerülő, a roma identitást középpontjába helyező kiállítási anyag összeállítása.
- A kiállítási anyag kivitelezése.
- A kiállításhoz kapcsolódó Uccu foglalkozás kidolgozása, az önkéntes csapat aktív részvételével.
- A kiállításból és az azt követő foglalkozásból álló 6 helyszínen való pilot foglalkozás megtartása.
- A pilot foglalkozások értékelése, a foglalkozás módosítása a tapasztalatok mentén.

Az iskolai oktatásban alig jelenik meg érdemi információ a magyarországi cigány közösségekről. Arra pedig főként nem adódik lehetősége a legtöbb diáknak, hogy személyesen is megismerkedhessenek olyan roma fiatalokkal, akikkel őszintén beszélgethetnek cigánysággal kapcsolatos kérdéseikről. Mindez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a többség és a kisebbség egymást valóban megismerve közelebb kerüljön egymáshoz. A projekt során roma önkéntesek tanórai keretek között tartanak foglalkozásokat diákoknak cigánysághoz kötődő társadalmi és kulturális témákról. A roma önkéntesek a témáról teljesen másképp tudnak beszélgetni a diákokkal, mint tanáraik.

A foglalkozások a projektnek köszönhetően kiállítási anyaggal is gazdagodtak. A vizuális eszközök új dimenziót nyitottak a találkozások számára, ahol a résztvevő diákoké – illetve véleményüké, kérdéseiké a főszerep. Ahogy az egyik diák fogalmazott a foglalkozás után: "…úgy éreztem magamat, mint ha a Megasztárban lennek. Szinte ereztem, ahogy bejövök az ajtón es rám szegeződnek a reflektorok, és ti voltatok a műsorvezetők. Szóval, jó volt a középpontban lenni, es elmondani a véleményemet a cigányokról" A foglalkozások sikerét bizonyítja az is, hogy a résztvevő iskolák mindegyike visszahívta az előadókat, hogy a jövőben más osztálynak is része lehessen a foglalkozásban.

 

Vissza a projektekhez