Támogatott projektek

Projekt címe Ökoterápia és önellátás: Fenntartható bentlakásos intézmények
Projektazonosító NCTA-2013-1955-E
Témakör Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neve Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány
Levelezési cím 8744 Orosztony, Temesvári u. 8
Telefon 06-20-322-5620; 06-30-282-0392; 06-70-289-8495
Email kleinakos@gmail.com
Honlap http://gyongybagoly.hu/
Projektfelelős Dr. Klein Ákos
Projekt időszaka 2013. augusztus 25. - 2014. augusztus 24.
Támogatás összege 8,332 €

A projekt keretében a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány a Zala megyében aktív gyermekvédelmi és pszichiátriai intézményekkel, illetve az ezeket működtető szervezetekkel fogott össze, hogy pszichiátriai bentlakásos intézményekben és lakásotthonokban kis léptékű ökológiai kertgazdálkodást alakítsanak ki, ezzel fejlesztve lakóik és ellátottjaik lelki és szellemi egészségét – de a célok közt szerepelt az is, hogy ilyen módon fenntarthatóbbá tegyék az intézmények gazdálkodását. A tervezett 4 új kerttel szemben végül öt helyszínen összesen 2300 nm új kertterület került kialakításra öt intézményben, több mint 150 zalai őshonos gyümölcsfa és -cserje elültetésével. Mindez nem csak ágyások kialakítását és gyümölcsfák ültetését jelentette, hanem madárvédelmi berendezésekkel, komposztáló keretekkel és a szükséges kertészeti eszközökkel való felszerelésüket is.

A zöldséges-gyümölcsös kertek létrehozása mellett kiemelt szerepet kapott mind az ellátottak, mind pedig az ápolók és szakmai személyzet megismertetése az ökológiai gazdálkodás elveivel, módszereivel. Ehhez a projekt során előadásokat (összesen 5 alkalommal), élményszerző kirándulásokat és kültéri rendezvényeket (összesen 4 alkalommal), valamint madárodú készítő foglalkozásokat is tartottak (3 alkalommal). A projekt révén elért 3 tucatnyi szociális problémákkal érintett fiatal és 30 pszichés problémákkal rendelkező beteg a kertészkedést összesen 10 közösségi alkalom során sajátíthatta el, amelyek révén az intézményekben kialakításra kerültek a kertek.

A rendezvények és akciók egy ökoterápiás módszertant igyekeztek meghonosítani, amely a természetes környezetben végzett aktív tevékenység kedvező pszichés hatásaira épül, különlegessége pedig, hogy a környezetvédelmi és egészségügyi szolgáltató intézmények összefogásával olyan modellt épít, amely társadalmi, fenntarthatósági és gazdasági problémákra egységes módon nyújt megoldást. A módszer eredményességét független szakpszichológus bevonásával vizsgálták: a felmérések eredménye egyértelműen alátámasztja, hogy az ökológiai jellegű foglalkozások kedvezően befolyásolják a pszichés és szociális státuszt.

A projekt tapasztalatait az alapítvány munkatársai egy 400 példányban sokszorosított módszertani kézikönyvben foglalták össze, amit szakmai érdeklődőknek juttattak el. 

Prezi >>>

A projektről a hírekben: http://zaol.hu/zalaegerszeg/a-kozos-munka-orome-1614049

és még egy kicsit (8. és 15. perc között):

 

Vissza a projektekhez