Támogatott projektek

Projekt címe „Felvétel indul!” – Együtt a kamera előtt és mögött
Projektazonosító NCTA-2013-2372-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Gyerekszem Művészeti Egyesület
Levelezési cím 1012 Budapest, Kuny Domokos u. 1.
Telefon +36209471799
Email gyerekszemfesztival@gmail.com
Honlap http://www.gyerekszemegyesulet.hu
Projektfelelős Grosh Nándor
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. május 30.
Támogatás összege 9,992 €

A projekt a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeknek kompetencia fejlesztését célozza a drámapedagógia eszközeivel és filmszakkörök tartásával. A szakköröket két budapesti és egy vidéki gyermekvédelmi intézményben tartják három csoportban 30 résztvevőnek, nyolc hónapon keresztül. A szakkörök végén az elkészült filmeket helyileg, kis körben a gyerekek osztálytársai és szülei látják, majd a 3 csoporttal egy közös workshopot és nyilvános vetítést tartanak a szervezők.
A sok örömmel és munkával telt tíz hónap alatt, a pályázó szervezet igazán eredeti, formabontó projektet folytatott le, együttműködve például gyermekotthonban nevelkedő fiatalokkal. A 2013/14-es tanévben a tolerancia témája köré szervezve, „Felvétel indul! – Együtt a kamera előtt és mögött” címmel, a Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően, három filmszakkört valósítottak meg a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban, a Szegletkő Gyermekotthonban és a József Attila Általános Iskolában. A filmszakkörökön összesen harmincöt, vegyesen magyar és roma származású, sajátos nevelési igényű és ép, gyermekotthonban illetve családban nevelkedő gyerek vett részt, akik szakkörönként öt kisjátékfilm, illetve öt darab folyamatfilm elkészítésére vállalkoztak. A filmszakkörök során a filmkészítés önkifejező alkotótevékenysége és a kollektív munka együttes élménye révén fejlődött a gyerekek önismerete, kreativitása, feladatorientációja és egymással való kommunikációja, kooperációja, emellett a kiemelt célterületnek számító, toleráns magatartásformában is előrelépés volt tapasztalható. A filmszakköröket Grosch Nándor pedagógus, pszichodramatista és filmes szakember, Gergely Dorottya forgatókönyvíró, Dr. Pirisi Edina és Hegyi Nóra pszichológusok és Botár Béla pedagógus vezették, a gyerekekkel való munkát Bódis Krisztina, Klausz Péter és Fetting Miklós önkéntesek segítették.
A projekt hatása maradandó, a célcsoportot képező, nehéz sorsú gyerekek életében: az olyan fiatalokat illetően, akik adott esetben egyik helyről a másikra vetődnek nevelkedésük során, biztos pontot és bizonyságul szolgáló útravalót jelent egy hónapokon át tartó kreatív-terápiás folyamatban való részvétel – ahol munkájuk gyümölcsét magukkal vihetik egy életre szóló emlékezetes élményként.
A projekt sikerén felbuzdulva a Gyerekszem Művészeti Egyesület a jövőben is szeretne filmes szakköröket indítani, mind gyermekvédelmi, mind családban nevelkedő gyermekek részvételével.

 

Vissza a projektekhez