Támogatott projektek

Projekt címe Zenehíd – Veszprém megszólal
Projektazonosító NCTA-2013-2382-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület
Levelezési cím 8200 Veszprém, 8200 Veszprém, Sigrai u. 15.
Telefon +36-20/4266-306
Email petho.imre@vehir.hu
Projektfelelős Pethő Imre
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. április 30.
Támogatás összege 8,341 €

A „Zenehíd – Veszprém megszólal” projekt során létrehozzák a Veszprémi Civil Kulturális Kerekasztalt, amely véleményt és új kulturális irányt megfogalmazó civil közösség lesz. A kerekasztal tevékenysége során közösséget épít, és közvetíti céljait az önkormányzat felé. A közösség ezután hatékonyan fel tud lépni a kulturális közéletben. A résztvevők a Veszprémben élő és a városhoz kötődő alkotók, művészek, kulturális civil szervezetek.

A SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület által megvalósított Zenehíd – Veszprém megszólal projekt célja a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztal létrehozása és a veszprémi civil kulturális ötletek összegyűjtése és bemutatása volt.
A projekt első lépéseként a Colorado együttes elkészítette a Miénk ez a város című dalt és az ehhez kapcsolódó videoklipet, amelyet sugárzott a veszprémi média.
Ezek után létrejött a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztal a VEKKORD Egyesület, az ITT-MOST Egyesület, a Veszprémi Civil Centrum és a SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület részvételével. A Kerekasztal a város kulturális életéhez kapcsolódó kérdőíveket állított össze és adott közre, erre összesen 245 visszajelzés érkezett. A Kerekasztal 3 szakmai fórumot tartott, melyen a beérkező véleményeket rendszerezték, majd megalkották programjukat. A projekthez kapcsolódó tevékenységekbe sikeresen bevontak 14 civil szervezet és 6 intézményt is.
Az elvégzett munka eredményeként megjelent a projekt portfóliója, a Veszprém Portré (vportre.hu) internetes kulturális magazin, amely civileket, művészeket, turisztikai szakembereket szólaltatott meg interjú formájában, így foglalta össze a projekt lényegét, üzenetét. A Kerekasztal a felmerült kulturális ötletekből összeállította Veszprém Varázs programsorozatot, amelynek megvalósítása el is kezdődött.

A projekt hatására aktív, tenni akaró közösség jött létre, ennek következményeként újabb kulturális programok készülnek és valósulnak meg a Kerekasztal égisze alatt.
Vajon szükség van ilyen projektekre? - kérdezhetné a felületes szemlélő, azonban biztos vagyok benne, ha rész vesz a projekt révén megvalósult programok valamelyikén, minden kétsége elszáll. Ehhez hasonló kulturális programokra nagy, és egyre nagyobb az igény manapság. Sokan panaszkodnak arra, hogy sajnos az igazán színvonalas kulturális attrakciók kizárólag a fővárosra korlátozódnak, kijelenthetjük, hogy ez a projekt oldotta ezt a negatív jelenséget. Veszprém lakossága és az oda látogató turisták hosszú távon is profitálnak a megvalósult projekt tovább gyűrűző hatása miatt. Veszprémben fellendült a kulturális és civil élet!

 

Vissza a projektekhez