Támogatott projektek

Projekt címe Beszéljünk nyíltan a fogyatékosságról! - értékformálás segítőkutyák bevonásával
Projektazonosító NCTA-2013-2392-F
Témakör Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak
Szervezet neve NEO Magyar Segítőkutya Egyesület
Telefon +36 30 9247091
Email info@segitokutya.net
Honlap http://www.segitokutya.net
Projektfelelős Mányik Richárd
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. április 30.
Támogatás összege 7,465 €

Bár Magyarországon minden huszadik ember fogyatékossággal él, legtöbben alig tudnak valamit a fogyatékkal élő társaikról, és legtöbbször kerülik az olyan helyzeteket, amikor közvetlenül kapcsolatba léphetnének egy érintettel. Számos fogyatékkal élő felfigyelt azonban arra, hogy amikor segítő kutyáikkal jelennek meg valahol, a kedves négylábúaknak köszönhetően nyitottabban közelítenek hozzájuk az emberek. Erre a felismerésre reagált a kezdeményezés, melynek keretében hallás-, látás-, illetve mozgássérült tagok segítőkutyáikkal tartanak játékos érzékenyítő foglalkozásokat óvodákban, iskolákban és munkahelyeken.

„Az egyik foglalkozás után jött egy kisfiú hozzám, aki láthatólag nagyon zavarban volt a kerekesszék miatt, nagyon szótlan volt, de miután elkezdetünk labdázni a kutyákkal (ő dobálta én meg a kutyát irányítottam) egyre bátrabban kezdett beszélni, a végén már simán kérdezősködött is.” – számolt be az egyik foglalkozás után élményéről egy mozgássérült előadó. A kutyák jelenléte valóban nyitottabb légkört biztosít a játékos gyakorlatokhoz, és a fogyatékosságról szóló, tabuk nélküli párbeszédhez. Az esélyegyenlőséget pedig a megvalósítók szerint csak akkor lehet előmozdítani, ha valóban nyitottan tudunk hozzáállni olyan kérdésekhez, amelyeket legtöbbször tabuként kezelünk. Ráadásul a diákok aktív és vidám emberekkel találkozhatnak a foglalkozások során, akik saját példájukkal cáfolják a sztereotípiát, mely szerint a fogyatékossággal élők szomorú, tehetetlen áldozatok.

A megvalósítók pár hónap alatt 6590 gyerekhez és felnőtthez jutottak el, és többször azt a visszajelzést kapták a foglalkozások után a pedagógusoktól, hogy csalódottak voltak azok a gyerekcsoportok, ahova nem jutott el a program. Annak érdekében, hogy a kezdeményezést, és a fogyatékkal élő emberek életét minél többen megismerhessék, létrehoztak honlapot, forgattak filmet a foglalkozásról, és blogot is írnak.

 

 

 

Vissza a projektekhez