Támogatott projektek

Projekt címe "Kockavető" - Társasjáték
Projektazonosító NCTA-2013-2409-G
Témakör Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció)
Szervezet neve Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány
Levelezési cím 1143 Budapest, 1143 Budapest Tábornok utca 11/b
Telefon 06-1-460-96-70
Email iza.lakatos@gmail.com
Honlap http://www.szertelenul.hu
Projektfelelős Lakatos Izabella
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2014. március 31.
Támogatás összege 8,868 €

A projekt célja egy közös társasjáték kifejlesztése és pilot-jellegű lebonyolítása roma és nem roma fiatalok részvételével. A célcsoportunk Zugló területén, szegregált lakókörnyezetben élő (Hungária körút–Mogyoródi út–Róna utca–Kerepesi út által határolt terület), halmozottan hátrányos helyzetű roma származású fiatalok, valamint a kerületi Európa 2000 Középiskola végzős hallgatói.
A játék során a résztvevő fiatalok olyan projekt-jellegű feladatokat kapnak, amelyekhez szükség van együttműködési készségük fejlesztésére, komfortzónájuk kitágítására, a roma és nem roma fiatalok közös gondolkodására, együttes problémamegoldásra, folyamatos kommunikációra, és más egyéb készségekre. A feladatok, melyeket a roma fiatalok állítanak össze, és a résztvevők kockadobással sorsolnak ki, részben egymás fejlesztését, részben egymás kulturális és személyes értékeinek megismerését célozzák. További cél az önkéntes tevékenység népszerűsítése, és az ahhoz kapcsolódó ismeretek és készségek fejlesztése a résztvevők körében. A megvalósítást az Európa 2000 középiskola média-szakos diákjai filmen rögzítik; a társasjáték módszerei a későbbiekben más szervezetek számára szabadon adaptálhatók és hasznosíthatók lesznek. A projekt eredményeiről egy záró rendezvényen számolnak be a résztvevők.

A roma és nem roma fiatalok között az elmúlt években nem csökkent a távolság, a fiatalok egyre szélsőségesebben vélekednek a különböző kisebbségekről, illetve mindenféle másságról. A Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány roma és nem roma középiskolás fiatalok közös játékán keresztül hozta közelebb a fiatalokat egymáshoz.

A „Kockavető” játék a fiatalok csoportos együttműködésére épül, akik mini-projekteket szerveztek meg közösen. Az akciók egymás fejlesztését, egymás kultúrájának, személyes értékeinek megismerését, szolgálják. Az egyik roma fiatal beszámolója szerint: „Különös volt látni, hogy csak anyagiakban van köztünk különbség, különben ugyanazok a bajaink.” Míg nem roma társa felismerte: „Ugyanúgy tudnának a barátaim lenni roma fiatalok, mint az osztálytársaim.” A kaland csapatot kovácsolt a résztvevő roma és nem roma résztvevőkből, és a résztvevő középiskola több diákja is szeretne a jövőben bekapcsolódni a programba.

 

Vissza a projektekhez