Támogatott projektek

Projekt címe A gyógyítás lelki oldala: Mese- és művészetterápia súlyosan beteg gyermekeknek magyar kórházakban
Projektazonosító NCTA-2013-2530-F
Témakör Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak
Szervezet neve Mosoly Alapítvány
Levelezési cím 1126 Budapest, Németvölgy út 6. fsz. 4.
Telefon +3615014620
Email varga.helena@mosolyalapitvany.hu
Honlap http://www.mosolyalapitvany.hu
Projektfelelős Varga Andrea Helena
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2014. július 1.
Támogatás összege 9,622 €

A Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás projektjének célja, hogy a pécsi és a debreceni egyetemekhez tartozó gyermekklinikákon fekvő súlyosan és krónikusan beteg gyermekek gyógyulását próbálja elősegíteni speciális meseterápiás módszertannal, egyéni problémákra és igényekre szabott formában, a pszichológia módszereit, valamint a mese- és művészetterápia eszköztárát ötvözve. A 10 hónapos projekt alatt 200-250 gyermeket és 100 hozzátartozót szeretnénk elérni a kórházi gyógyszeres kezeléseket kiegészítő, lelki rehabilitációt célzó terápiákkal. (A bevont gyermekek száma nagyban függ állapotuktól, a mozgóképes gyermekeknek csoportos, míg az ágyhoz kötötteknek egyéni terápiát tartunk). A terápiás programot heti rendszerességgel, a Mosoly Alapítvány tapasztalt terapeutái és szupervizorai közreműködésével, az egészségügyi intézmények dolgozóival együttműködésben bonyolítjuk le. A felhalmozott és folyamatosan dokumentált tapasztalatokat rendszeres szakmai műhely keretében dolgozzuk fel, így ezek hozzáférhetők lesznek a Mosoly Alapítvány más olyan pszichológusai és terapeutái számára is, akik mesével és művészetekkel dolgoznak Debrecenben, Budapesten és Pécsett. A projekt így hozzájárul speciális meseterápiás módszereink és eszköztárunk fejlesztéséhez, ugyanakkor hosszú távon elősegíti a lelki rehabilitáció gyógyításban alkalmazott kultúrájának elterjedését, ami a számos nemzetközi példa és jó gyakorlat ellenére még mindig újdonságnak számít Magyarországon.

A legtöbb ember el sem tud képzelni szörnyűbb és igazságtalanabb helyzetet, mint amikor egy gyermek súlyos, akár halálos betegségben szenved. A gyerek testét szerencsés esetben meg lehet gyógyítani, de az átélt trauma miatt szinte minden esetben komoly lelki sérülések is keletkeznek. Ezek kezelésére a magyar egészségügyben azonban nincs elég kapacitás, ezért a civilek szerepvállalása nélkülözhetetlen. A Mosoly Alapítvány kórházi környezetre kialakított, az eltérő igényekhez illeszkedő terápiás módszertannal igyekszik a gyógyítás lelki oldalát támogatni együttműködve az egészségügyi dolgozókkal, kiegészítve az intézményi rendszerből hiányzó erőforrásokat.

Mese – zene - és művészetterápiás foglalkozásaikkal a pécsi és debreceni klinika kis betegeinek és hozzátartozóinak segítenek. Eredményességüket bizonyítja, hogy a szülők egymásnak is ajánlják a programot. A projekt során szakmai módszereiket is sikerült csiszolniuk, így a jövőben még eredményesebben nyújthatnak segítséget.

A gyerekekkel dolgozó művészetterapeuták munkája korántsem könnyű, ugyanakkor a sikerek a munkatársaknak is mindig új erőt adnak. „Figyelünk minden néma segélykiáltásra, és hívó szóra, kifejezett, vagy nem kimondott igényre, és megyünk, és tesszük, amit lehet. Igyekszünk a zene- képzőművészet- és meseterápiás módszereket úgy használni, hogy mindenki számára hozzáférhető, és használható legyen, akár a játszószobában, akár az ágy mellett. Készen állunk a nap, mint nap elénk táruló emberi tragédiák tömegének közös feldolgozására és hálásan elfogadjuk a mosolyt, amit azért bőséggel kapunk, és ami sokszor kivirul az arcokon egy-egy tartalmas és egyben kimerítő másfél órás foglalkozás végére.” –osztotta meg élményeit az egyik szakember.

 

Vissza a projektekhez