Támogatott projektek

Projekt címe Akadémia a faluért
Projektazonosító NCTA-2013-3129-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Szirák Polgárosodásáért Alapítvány
Levelezési cím 3044 Szirák, Dr. Lukács Noémi, 3044 Szirák, Hősök tere 2
Telefon 06-1-482-6313; 06-30-8372577
Email noemi.lukacs@uni-corvinus.hu
Projektfelelős Dr. Lukács Noémi
Projekt időszaka 2013. szeptember 1. - 2014. augusztus 31.
Támogatás összege 6,651 €

A projekt célja Szirák község- és közösségfejlesztése a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóival és hallgatóival való együttműködésben. A célcsoport elsősorban a szegényebb társadalmi rétegből kikerülő roma és nem-roma felnőtt lakosság és a helyi iskola gazdaképzésében résztvevő főleg roma fiatalok, akik kertészeti és gazdálkodási képzésben vesznek részt. A cél hogy a résztvevők megfelelő tudást és bátorságot nyerjenek a háztáji gazdálkodás és a gombatermesztés elindítására. Indulásukat szaktanácsokkal is segítik, és elkészül Szirák arculati terve is, hogy az épített örökség megőrzésére és a zöldfelületek, szabadtéri közösségi terek kialakítására az önkormányzat és/vagy civil szervezetek pályázatokat tudjanak benyújtani. A programban részt vesz a helyi önkormányzat és iskolával, a vanyarci Veres Pál Polgári Egyesület, a Romanes Egyesület. A kidolgozott tananyagot és tapasztalatokat a Katalizátor Hálózat segítségével más szervezetek számára is hasznosíthatóvá teszik a szervezők.
A pályázat hatására új erőre kapott az alapítvány, a támogatás hatására munkájukat még magasabb színvonalon tudták és majd a jövőben fogják tudni ellátni. A projekt közösségépítő ereje megkerülhetetlen, hatalmas pluszt jelentett a hátrányos helyzetű település és az ott élő közösség számára ez a kezdeményezés. A helyiek büszkék a projektre, arra, hogy saját erejükből érték el az eredményeket, és talán ez is hozzájárult a lakosok közti párbeszéd növekedéséhez. Mondhatnánk, a szirákiak megérezték a siker ízét, és ennek hatására jövőben is folytatni szeretnék a már megkezdett munkát.
A projekt a laskagomba termesztését ismertette meg a helyiekkel, ez talán nem tűnik nagy dolognak, azonban egy olyan településen, ahol nem jók a kilátások, nincs perspektíva és a munkalehetőség gyakran csak a közmunka programot jelenti, igenis reményt adhat. A község zöldfelületi arculati tervének bemutatásánál, és a kurzus ünnepélyes oklevélátadó rendezvényén sok érdeklődő lakos volt jelen, itt még jobban megismerhették a szervezet munkáját.
Az elmúlt egy év nem volt mindig könnyű, azonban a szirákiakat kemény fából faragták. A Szirák Polgárosodásáért Alapítvány iránymutatásával, illetve a Corvinus Egyetem és más helyi szervezetek segítségével, sikerrel vették az akadályokat, és egy értékes, hiánypótló projektet hajtottak végre.

 

Vissza a projektekhez