Támogatott projektek

Projekt címe "Ez sem legyen akadály" egészség és kábítószer prevenciós programok kétoldalú akadálymentesítése
Projektazonosító NCTA-2013-3324-G
Témakör Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció)
Szervezet neve Drog Stop Budapest Egyesület
Levelezési cím 1048 Budapest, Külső-szilágyi út 14.
Telefon +3620 223 99 06; +36 20 223 72 53; 061 2321389
Email raczkatinka@gmail.com
Honlap http://www.drog-stop.hu
Projektfelelős Rácz Katinka
Projekt időszaka 2013. augusztus 1. - 2013. december 31.
Támogatás összege 8,816 €

A projekttel az célunk, hogy egy új szakterületet honosítsuk meg a hazai drogszakmában: a fogyatékossággal élő szenvedélybetegek egészségvédelmét és rehabilitációját. Az egyik konkrét és rövidtávú célunk az, hogy a projekt keretében megtartott képzések tapasztalatait és ismereteit továbbadjuk a társintézményeknek, akkreditált képzés formájában.
Közvetlen célcsoportnak a IV. kerületben élő mozgássérülteket választottuk, eszközként a személyességet a személyes jelenlétet használva. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Újpesti Szervezetének tagsága 537 fő, a telephelyünk környéki lakótelepen felülrepzentált a mozgássérült lakók száma. Célcsoportunkba tartozik a lakótelepen élő mozgássérült, közvetlen környezete, beleérve ebbe azokat a közintézményeket és szolgáltatásokat, amiket önállóan tudnának használni, ha azok akadálymentesek lennének.
Főbb tevékenységek: kortárs, sortárs és prevenciós munkatársak képzése, közös szabadidős programok, helyi fórumok, akciók szervezése, konferencia szervezése. Szeretnénk hatást gyakorolni a káposztásmegyerikre, hogy az akadálymentesítés természetes része legyen az életüknek. Szeretnénk segíteni az egyénnek és a családjának abban, hogy minél teljesebb életet élhessenek, ne terhelje bűntudat és feszültség a hétköznapokat. A projekt hosszú távú általános célja a fogyatékossággal élők és családjuk környezete számára egészségvédelmi és drogprevenciós program, mely elősegíti a teljesebb életvitelt és a társadalomba való integrációt.

Azoknak az embereknek, akik a fogyatékosság miatti fájdalmuk enyhítésére nyúlnak kábítószerekhez, bár dupla segítségre lenne szükségük, a környezetük részéről kettős előítélettel kell, hogy szembenézzenek: mind a fogyatékosságuk, mind a szenvedélybetegségük miatt. A társadalom tabuként kezeli ezt a jelenséget, és a szakma sem helyez rá elegendő hangsúlyt. "Sokkal korábban kéne a segítség, mint a függőség kialakulásakor, mondjuk, mikor megszületik egy látássérült baba vagy valaki autóbalesetben lebénul." – véli egy érintett.

A fogyatékossággal élő, illetve droghasználó személyek speciális problémáira, igényeire főként civil szervezeti kezdeményezések reagálnak Magyarországon. Bár az állami intézményekkel való együttműködés nélkülözhetetlen, ennek a problémának orvoslásához kapcsolódó alulról induló változásban, és az új alternatívák keresésében is a civil szervezetek szerepvállalásának lehet kulcsszerepe. A szervezet azonban igyekszik megszólítani a szakmát és az állami intézményeket is. Így megvalósulhat, amit az egyik érintett megfogalmazott: "Nagy szükség lenne olyan szakemberekre, akik jártasak a fogyatékkal élőkkel való speciális kommunikációban, szükségleteikben."

 

Vissza a projektekhez