Támogatott projektek

Projekt címe Gaia rabjai - Önkéntesek aktív természetvédelmi beavatkozása az olaszfalui Eperjes-hegy geológiai tanösvényén
Projektazonosító NCTA-2013-3601-E
Témakör Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neve Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Levelezési cím 2600 Vác, Ilona utca 3.
Telefon 20/772-7981; 20/965-6017
Email benec@pangea.hu
Honlap http://www.pangea.hu
Projektfelelős Fehérvári Bence
Projekt időszaka 2013. július 12. - 2014. február 11.
Támogatás összege 8,071 €

A Pangea Egyesület bő húsz éve folytat aktív természetvédelmi és környezeti nevelési tevékenységet a Bakony területén. Ebben a projektjében az Olaszfalu határában található, eredetileg a 2000-es évek elején kiépített, ám időközben elhanyagolt és emiatt sok helyen járhatatlanná vált Eperjes tanösvény fel-, illetve megújítására vállalkozott, szoros együttműködésben a – Balaton-felvidéki Nemzeti Park intézményi keretében működő – Bakony-Balaton Geoparkkal, az olaszfalui önkormányzattal, valamint a helyi, illetve környékbeli civil szervezetek közül a Köveskút Hagyományápoló, Kulturális és Természetvédő Egyesülettel és a Bakonyalja Barátai Egyesülettel.

A projekt részeként a Geopark által kijelölt területen és szakmai tartalommal a Pangea önkéntesei a 2013. évi Gaia táborukban megtisztították a bozóttól, így újra járhatóvá tették a tanösvényt (ahol természetvédelmi szempontok miatt az indokolt volt, módosítva az eredeti nyomvonalat is); az elkorhadt tájékoztató táblák helyett újakat helyeztek ki; ahol szükséges volt, felújították a tanösvény pihenőhelyeit; valamint megújítva a tanösvény jelzéseit is. A tanösvény természeti értékeinek megismertetéséhez nagyméretű tájékoztató táblákat készítettek és terepi vezetőt adtak ki, amely elérhető az egyes partnereknél.

A projekt eredményeként újra látogathatóvá vált az Eperjes tanösvény, amellyel nem csak a térség turisztikai desztinációinak száma, de az érintett partnerek is újabb bemutatóhellyel gyarapodtak, amelyet programkínálatukban szerepeltethetnek. A Pangea Egyesület emellett a projekt révén fejleszteni tudta szakmai és civil kapcsolatait (így erősítve térségbeli jelenlétét), több tucat önkéntesének fejlesztette aktív természetvédelmi tudását, valamint meg tudta erősíteni önkéntes bázisát is új önkéntesek becsatornázásával és a régiek dinamizálásával.

 

Vissza a projektekhez