Támogatott projektek

Projekt címe Fix My Street - Magyarország
Projektazonosító NCTA-2013-3652-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Prospect Műhely Alapítvány
Levelezési cím 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 11
Telefon +3617822552
Email daniel@tenytar.hu
Projektfelelős Hochbaum Dániel
Projekt időszaka 2013. szeptember 6. - 2015. március 31.
Támogatás összege 9,972 €

A FixMyStreet egy olyan virtuális fórum, melyen az állampolgárok bejelenthetik az önkormányzat vagy egyéb helyi hatóság hatáskörébe és illetékességébe tartozó problémáikat, melyek megjavítása vagy megszüntetése élhetőbb és rendezettebb lakókörnyezet kialakításához járul hozzá. A Prospect Műhely Alapítvány ennek a számos országban sikeresen működő modellnek a hazai átültetésére és a helyi viszonyokra való adaptálására vállalkozik. A projekt eredményeképpen várható, hogy az állampolgárokban tudatosul, hogy van lehetőségük a saját sorsuk alakítására és érdekeik védelmére (a projekt elsődleges célja a tulajdonosi szemléletnek, az „én városom”, az „én településem” gondolatának megerősítése az állampolgárok körében) - ezáltal erősödik a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom és nő a demokratikus értékek melletti elkötelezettség is. A modell ösztönzi az állami intézmények működésének átláthatóságát és elszámoltathatóságát, valamint elősegíti az állampolgárok és a (helyi) önkormányzatok és más állami intézmények közötti párbeszédet és a köztük lévő partnerség kialakulását.

"Projektünk, a FixMyStreet rendszer adaptálása a hazai viszonyokra gőzerővel halad, melynek az utóbbi hónapokban a végfázisába léptünk. Szabad szemmel kevéssé látható, de annál nagyobb munkát jelentő terület volt a projekt lelkét képező weblap formába öntése, és folyamatos fejlesztése. A megfelelő név (a Fix my street a külföldi modell neve, ezt szükséges volt magyarosítani) kiválasztása után mostanra a domain regisztráció fázisába jutottunk, melyet követően elindulhat a honlap, végső formájában. A belső teszteken közben azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb probléma kiküszöbölésre kerülhessen még a projekt élesedése előtt.

Az oldal technológiai tesztelését is végezzük, különböző eszközökön tesztelve annak képességeit, ezzel párhuzamosan folyik a tartalmi tesztelés is, amelynek keretében igyekszünk a lehető legjobban felhasználóbaráttá tenni oldalunkat, amelyre így élmény lesz ellátogatni. A felhasználói élmény fokozására bevont tesztelőinknek tartott meetingen (fotókon) előjöttek a még mindig fennálló problémák, annak kezelési módjaira alternatívák keresése, illetve új, az élményt fokozó további ötletek is bemutatásra kerültek."

Az első 4 hónap tevékenységei:

2013. szeptember 6-án elindult a projekt: az első időszak a pályázati tevékenységek konkrét előkészítésével zajlott. Az Alapítvány munkatársai pontos menetrendet és feladatleosztást határoztak meg. A projekt előkészítését Kékes Viktória menedzselte, majd 2013. november 1-én a feladatait projekt koordinátorként Pinke Bálint vette át.

Az Alapítvány szakértői segítségével szeptemberben elkezdődött a működés alapjául szolgáló adatbázis összeállításához szükséges kutatómunka, majd az adatbázis rendszerének kidolgozása. A 2014. januárjában a rendszer indításához szükséges adatbázis elkészült, de az természetesen a projekt teljes időtartama alatt frissülni és bővülni fog - elsősorban a majdani felhasználók 'jelentéseinek' megfelelően.

A kutatómunkával párhuzamosan megkezdődött a honlap megtervezése és a kapcsolódó részletek kidolgozása. A fejlesztés során orvosolni kellett a folyamatosan felszínre kerülő technikai problémákat. Hosszas tesztelés után a honlap az első 4 hónap után az indítás előtti állapotába került.

Igen nehézkes megfelelő, a projekt célját jól körbeíró, valamint könnyen megjegyezhető és értelmezhető nevet találni a projektnek. Az Alapítvány munkatársai az eddig felmerült lehetőségek közül legmegfelelőbb nevet 2014. február közepére kiválasztják és február harmadik hetében a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik a honlapot.
A honlap és a projekt népszerűsítése és a kapcsolódó kommunikációs tevékenységek a honlap élesítésével párhuzamosan indulnak.

 

Vissza a projektekhez