Támogatott projektek

Projekt címe Életmód táborok az önállóságért
Projektazonosító NCTA-2013-3695-F
Témakör Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak
Szervezet neve Magyar Williams Szindróma Társaság
Levelezési cím 1022 Budapest, Pajzs u. 5.
Telefon 0617883881; 0613267492
Email bonczbea@williams.org.hu
Honlap http://www.williams.org.hu
Projektfelelős Boncz Beáta
Projekt időszaka 2013. augusztus 5. - 2013. december 4.
Támogatás összege 10,419 €

A program célja iskolából kikerülő fogyatékkal élő fiatalok önálló életre és a munka világára való felkészítése volt 2x7 napos tábor keretében egy szabadszállási tanyán. A tábor professzionális szervezését segítette a partnernél tett tanulmányi kirándulás és a már kidolgozott külföldi segédanyagok (jó gyakorlatok) fordítása, adaptálása, a résztvevő önkéntesek képzése és a családok lelki, szakmai felkészítése. A projekt eredményeit két nyílt napon és egy, a partner részvételével megrendezett workshopon ismertették. Mindehhez használták a modern online alkalmazásokat, közösségi médiát és a résztvevők lakóhelyéhez közeli intézmények, szakértők és sajtó adta lehetőségeket. Az eredmények hozzájárultak a helyi szinten megvalósuló hasonló projektek szervezéséhez, melyben az MWSZT mentori segítséget is tud nyújtani és a projektet bemutató elektronikus kiadványokat honlapunkon elérhetővé tették. Hosszútávon a partnerségek megerősítésével, ill. a célcsoport és családtagjaik testi, lelki felkészítésével egy adaptált lakhatást és munkahelyet teremtő program kialakítását tervezik.

A Magyar Williams Szindróma Társaság munkatársai úgy tapasztalták, hogy az iskolából kikerülő sérült fiatalok nehezen tudnak elhelyezkedni, mivel, bár képesek lennének termelő, értékes munkára, sok esetben lehetetlen a speciális szükségleteiknek és igényeiknek megfelelő védett környezetet találni számukra.

A projekt keretében két életmód tábort szerveztek sérült fiatalok részére, amelyek az önálló életre való felkészítést célozták. A táborok sikerét mutatja, hogy a szülők oldaláról nőtt a saját gyerekükbe vetett bizalom, és azóta több feladatot mernek rájuk bízni otthon is és maguk a táborozók és a blogot olvasó fiatalok is több házimunkát vállalnak, kialakult egy belső motiváció az önállóságra. A családok nyíltan, közösen tudnak beszélni és gondolkodni a hosszabb távú megoldásokon és családi jövőképen. A megoldást nem az államtól várják, hanem önfenntartó szolgáltatási profil kidolgozásán gondolkodnak Visszajelzéseiket a Kossuth Rádió riportjából érdemes meghallgatni, valamint a projektről készült kisfilmjüket megtekinteni.

A Társaság szakmailag is fejlődött a programon keresztül. Az eddigi terápiás készségfejlesztés mellett már az önálló életvitelt segítő életmódprogramot is kínálnak. Ez szakmai és szervezeti szinten is felpezsdítette az életet, aktivizálta a tagságot és a sérült fiatalokat további programok szervezésére. A projekt iránti érdeklődés hazai és nemzetközi szinten is megjelent, előadást tarthattak a Ritka Betegségek Világnapján és az Európai Ritka Betegségek Konferenciáján, illetve a Szociális Államtitkárság elismerését is kivívták.

 

Vissza a projektekhez